Την κατασκευή φωτοβολταϊκού ισχύος 70 MW, στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, ανακοίνωσε η Enel Green Power (EGP), μέλος του Ομίλου Enel. Η επένδυση φθάνει στα 55 εκατ. ευρώ και η παραγωγή του φωτοβολταϊκού υπολογίζεται σε 106 GWh τον χρόνο, ενώ η εμπορική λειτουργία αναμένεται το καλοκαίρι του 2023. Με την ολοκλήρωση του η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας στον νομό Κοζάνης θα φτάσει τα 108 MW.

«Η Εnel Green Power αναπτύσσει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο 1.7 GW, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρίες, όπως επίσης και αυτόνομες μπαταρίες. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί βασική προτεραιότητα του επενδυτικού μας πλάνου», δήλωσε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με το νέο μας φωτοβολταϊκό υποστηρίζουμε την Ελλάδα να πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, ενώ με το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύουμε τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και ταυτόχρονα δείχνουμε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να συνδυαστεί με την αγροτική καλλιέργεια. Το ερχόμενο καλοκαίρι περιμένουμε την πρώτη σειρά προϊόντων στην Ελλάδα που θα έχουν παραχθεί σε φωτοβολταϊκό πάρκο, στις Βαμβακιές».

Το Vamvakies a Social Green Project είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Enel Green Power και της Wise Greece σε συνεργασία με το Cluster Βιοικονομίας και Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης. Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων, η οποία ξεκινάει στις 7 Δεκεμβρίου και στόχο έχει να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να ασχοληθούν με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα.

Η ύλη περιλαμβάνει από ανάλυση αναγκών της αγοράς και διαδικτυακή προώθηση προϊόντων (digital marketing) μέχρι κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, γνωριμία με χρηματοδοτικά εργαλεία και παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων Τα σεμινάρια, που θα είναι είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, ανάλογα με την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου, θα πραγματοποιούνται από εκπαιδευτές της Wise Greece.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με τα σεμινάρια, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, όπως παλιούρι και τσάι του βουνού, εντός φωτοβολταϊκού πάρκου. Ειδικότερα, στο φωτοβολταϊκό πάρκο «Bαμβακιές» της Enel Green Power, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον Πολύμυλο, μια ομάδα γυναικών από τον Ελλήσποντο, θα εξοπλιστούν με τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για τις φυτεύσεις, θα λάβουν εκπαίδευση και θα καλλιεργήσουν κάποια τμήματα του φωτοβολταϊκού, βάσει της μελέτης που εκπόνησε το CluBE.

Κατόπιν, θα εμπορευτούν τα τελικά προϊόντα και θα αξιοποιήσουν τα έσοδα για να εξελιχθούν επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης