Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στο θέμα του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφού συνάντησε την άρνηση στην αρχική πρότασή του από τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις αρχές του έτους, προτείνει τώρα μια συμβιβαστική λύση. Αυτό προκύπτει από επιστολή του σοσιαλδημοκράτη (SPD) πολιτικού προς τον Επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).
Σε σχετικό ερώτημα του dpa, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών απάντησε μόνο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών με στόχο να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Για τον εν λόγω φόρο υπάρχει διαφωνία σε επίπεδο ΕΕ εδώ και χρόνια. Ο Σολτς είχε ήδη δηλώσει πριν από μήνες ότι επίκειται συμφωνία και είχε μάλιστα προγραμματιστεί η χρηματοδότηση από τον φόρο αυτό της γερμανικής βασικής σύνταξης από το 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει να πληρώνουν οι αγοραστές μετοχών μεγάλων εταιρειών το 0,2% της υπεραξίας των μετοχών. Αυτό θα φέρει στα ταμεία των γερμανικών φορολογικών αρχών 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο η Αυστρία και άλλες χώρες απέρριψαν την ιδέα.
Στην επιστολή του προς τον Τζεντιλόνι, ο Σολτς κάνει λόγο και πάλι για μεγάλη πρόοδο. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνάψουμε μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον» αναφέρει στην επιστολή του με ημερομηνία 6 Απριλίου. «Ωστόσο, για να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συμπεριλάβουμε στο κείμενο μια μεταβατική ρήτρα».
Αυτή η ρήτρα αποσκοπεί στο να επιτρέψει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν -στο πλαίσιο της ενισχυμένης φορολογικής συνεργασίας- τις εθνικές τους λύσεις, εφόσον επιβάλουν «φόρο επί της διαπραγμάτευσης χρηματοπιστωτικών μέσων».
Έτσι, δεν θα είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν οι εθνικοί κανόνες, όμως δεν θα υπάρχει ενιαίο μοντέλο για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Θα ήταν ωστόσο «ένα πρώτο βήμα προς τον απαραίτητο βαθμό εναρμόνισης», γράφει στην επιστολή του προς τον Τζεντιλόνι ο Σόλτς.