Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από το 2010, οπότε ξεκίνησαν τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, θα είχε βοηθήσει, παραδέχτηκε o Thomas Wieser, ένας άνθρωπος που έζησε εξαρχής την ελληνική περιπέτεια.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν με την οικονομική αναστάτωση που επικρατούσε στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα ήταν άγνωστες, ενώ υπήρχαν και άλλες χώρες σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Wieser υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτιμηθεί το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, ωστόσο για τον ίδιο το πραγματικό κόστος ήταν η τόσο μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ που δύσκολα αποκαθίσταται.
«Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και πού θα μπορούσες να είσαι», είπε και χαρακτήρισε ασφαλή την εκτίμηση για απώλεια 200 δισ. ευρώ, «με ορισμένους να τη λένε έως και συντηρητική».

Για το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα, ο Wieser αποκάλυψε ότι υπήρχε έντονο debate και διχασμός ακόμη και εντός του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.
Εντέλει, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει, διότι η Ευρώπη δεν ήταν εξοπλισμένη, με τα σωστά εργαλεία και προσωπικό, να τρέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θα ενεργούσε σαν προστάτης, σαν επόπτης της διαδικασίας, εξήγησε ο Wieser.

Η Ελλάδα φλέρταρε με το Grexit 2 φορές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Wieser θυμάται δύο φορές που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη. Η πρώτη ήταν το 2012 όταν μια ομάδα κρατών-μελών ωθούσαν προς το Grexit, επικαλούμενη τους κανόνες της ΕΕ και στη συμμόρφωση με αυτούς.

Τον Οκτώβριο του 2012, η τάση αυτή είχε εξαφανιστεί. Η δεύτερη ήταν το 2015 με την Ελλάδα να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός. Οι εξελίξεις οδήγησαν στη Σύνοδο Κορυφής το καλοκαίρι του 2015, οπότε υπογράφηκε η συμφωνία διάσωσης. Ο Wieser υπερασπίστηκε τους Γερμανούς και τον Schaeuble, λέγοντας πως δεν ήταν αυτοί που έδιναν την ώθηση προς το Grexit.

Οι Αμερικανοί ήξεραν τα πάντα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Wieser αποκάλυψε πως ορισμένες φορές οι ΗΠΑ ήταν πιο καλά ενημερωμένες για την ελληνική διαπραγμάτευση από ό,τι οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί. «Ο Λιου καλούσε τον Ντάιζελμπλουμ 5 φορές την εβδομάδα», ανέφερε ο Wieser, εξηγώντας πως οι συνάδελφοί του στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ήταν άριστα ενημερωμένοι και πως ο Πρόεδρος εμπλεκόταν ενεργά.

 Άφησε ωστόσο αιχμές για τα κίνητρα των Αμερικανών, λέγοντας πως κοιτούσαν τη μεγαλύτερη εικόνα -πολιτική και γεωπολιτικά- και πως δεν πρέπει να είναι αυτός ο λόγος άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Δεν θα συμφωνηθεί προληπτική γραμμή

Ο επικεφαλής του EWG αμφιβάλλει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα Αυγούστου.

Ο ίδιος εκτιμά πως η προληπτική γραμμή είναι ένα δίχτυ ασφαλείας και όχι νέο πρόγραμμα αλλά οι κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης, όπως και η ελληνική κυβέρνηση δεν τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση για την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο για την ώρα δεν είναι γνωστές οι συνθήκες που θα επικρατούν τότε.
Δεν απέκλεισε να ζητηθούν μερικά ειδικά σχεδιασμένα μέτρα. Δεν θα έχουμε 100 προαπαιτούμενα, αλλά ίσως 5-10 σημαντικές δράσεις, σε κάποια ορόσημα.

Ξεχωριστά, ανέφερε πως η συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ξεκάθαρη και η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν θα αλλάξει μέχρι τουλάχιστον το 2021.

«Δεν θα κάνουμε τίποτα και θα μας δώσετε τα λεφτά»

Στην ερώτηση αν του έρχεται πρώτο στο μυαλό κάποιο επεισόδιο από την ελληνική κρίση, ο Wieser απάντησε πως στις αρχές του 2015, ένα πρόσωπο από την ελληνική πλευρά, του είπε:

«Γιατί να μπούμε στη διαδικασία των όρων και των προαπαιτούμενων και όλα αυτά; Αφού ξέρετε, ότι στο τέλος δεν θα κάνουμε τίποτα και θα πάρουμε τα λεφτά».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, δηλώνει χαρούμενος που δεν χρειάστηκε να φέρει δραχμές μαζί του στου Δελφούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης