Την παρουσία και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σχολίασε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα, Νίκος Παππάς.

Όπως σημείωσε, «ο κ. Μητσοτάκης χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης, ανέβασε τον πήχη των πλεονασμάτων. Ήταν σαφής ως προς κάποια ελάχιστα και ασαφής ως προς την ποσοτικοποίηση των μέτρων που θέλει να πάρει». Για να συμπληρώσει: «Ένα κομμάτι της αλήθειας πήρε αναβολή για τον προϋπολογισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αποδομεί όσα έλεγε προεκλογικά για πολλές και καλές δουλειές.

«Στα εργασιακά ανοίγει ένα παράθυρο γκρίζας διαχείρισης», είπε, εξηγώντας ότι στη ΔΕΘ δεν έγινε καμία αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ τέθηκε ως δρομολογούμενη πρωτοβουλία η κατάργηση καταγραφής των υπερωριών στην Εργάνη.

Επίσης, έχει νομοθετηθεί το αδικαιολόγητο των απολύσεων και η παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «όσο περνούν οι βδομάδες, ο κόσμος μπορεί να αντιπαραβάλει το δικό μας σχεδιασμό με αυτόν της ΝΔ. Το 2020 δεν θα έχει τη μείωση της προκαταβολής φόρου και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τις 20 χιλιάδες ευρώ και του τέλους επιτηδεύματος».

Είπε, ακόμα, ότι «η ΝΔ είναι κολλημένη σε συνταγές οι οποίες συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας», εξηγώντας πως «η μονομερής αντίληψη ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων φέρνει επενδύσεις είναι θεμελιακά λάθος. Αν κάποιος δει την πρόσφατη οικονομική ιστορία και στην Ελλάδα θα διαπιστώσει ότι όταν μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων από το 32% στο 20% δεν είχαμε έκρηξη επενδύσεων, αλλά τη μεγάλη περίοδο της αποεπένδυσης».

Επεσήμανε, δε, την έλλειψη αναφοράς στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και το έτοιμο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, δύο εργαλεία που μπορούν να λύσουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις αναλύσεις που μιλούν για πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει από τη ΝΔ συστηματική μελέτη των φαινομένων και ανάλυση σεναρίων για το πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση, για το ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να πάρουμε.

«Η δική μας επιλογή για αξιοποίηση μέρους του “μαξιλαριού” ώστε να επιτευχθεί μία παραπάνω δημοσιονομική ένεση στην οικονομία, είτε με τη μορφή φοροελαφρύνσεων είτε με τη μορφή δαπανών, αποκτά εκ νέου μία ενισχυμένη επικαιρότητα όσο πυκνώνουν τα ανησυχητικά σημάδια», σχολίασε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης