Σε ημερίδα που διοργάνωσε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Grant Thornton, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τόνισε: «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ώστε, πράγματι, να έρθει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας».
«Η Ελλάδα, επιθυμούμε να μπει σε ένα ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα δώσει το δημοσιονομικό χώρο – μαζί με τη μείωση των φόρων, μαζί με τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων – να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, η ΝΔ».
Ο κ. Παπαθανάσης, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, υπογράμμισε ότι «κάτι διαφορετικό συμβαίνει στη μετά την 7η Ιουλίου» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
«Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει country risk. Σήμερα, η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, έχει μία κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και μια κυβέρνηση η οποία έχει πολιτευτεί με διαφορετικό τρόπο» είπε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε :
«Ο πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προεκλογική περίοδο, δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο εννοούσε. Και για αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα υλοποιήσει όλα αυτά τα οποία δήλωσε πριν τις εκλογές. Επομένως, θα κριθούμε μόνο και μόνο από το πόσο γρήγορα θα υλοποιήσουμε, πόσο γρήγορα θα ιδιωτικοποιήσουμε, πόσο γρήγορα θα μεταρρυθμίσουμε».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ισχυρό και κατάλληλο εργατικό δυναμικό στη χώρα, που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, δίνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Επεσήμανε, ακόμη, τα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων, που σηματοδοτούν, όπως είπε, την αναπτυξιακή προοπτική.
Αναφέρθηκε επίσης, σε ρυθμίσεις που εισάγει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έχει τεθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί προς ψήφιση «πολύ σύντομα». Ειδικότερα, ανέφερε ότι θεσπίζεται ένας ψηφιακός χάρτης με όλα δεδομένα που αφορούν υποψήφιους επενδυτές, θεσμοθετείται «εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο» για να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών, θεσπίζεται ένα «εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών», κ.ά.. Συγκεκριμένα, για τη βιομηχανία τόνισε ότι «καταργείται το παράλληλο σύστημα των δύο κατατάξεων, υψηλή, μεσαία και χαμηλή όχληση» και τα σχετικά θα περιέχονται στις «περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στη κατηγορία Α1, Α2 και Β», ότι μεταπίπτουν πολλές δραστηριότητες στην κατηγορία της «απλής γνωστοποίησης», διευκολύνεται η έναρξη λειτουργίας και παραγωγικής δραστηριότητας εντός επιχειρηματικών πάρκων, κ.ά..