Το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Υπάρχει ένα κίνδυνος λόγω του ύψους του από μια αύξηση στο απώτερο μέλλον, αλλά είναι στο πολύ απώτερο μέλλον.
Αυτό τόνισε ο κ. Collin Ellis, υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα αξιολογήσεων της Moody’s, κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα του Economist με θέμα «200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης». Ο τεχνοκράτης του μεγαλύτερου οίκου αξιολόγησης τόνισε ότι για τις αξιολογήσεις δεν εξετάζεται μόνο το ύψος του ελληνικού χρέους αλλά και τα επιμέρους χαρακτηριστικά που μπορούν να το καταστήσουν μη βιώσιμο.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, τόνισε ότι χαρακτηρίζεται από μεγάλους χρόνους λήξης και χαμηλά επιτόκια αφού στην μεγάλη πλειοψηφία του είναι χρέος από τους επίσημους δανειστές (σ.σ. την ΕΕ και το ΔΝΤ) και η Ελλάδα διατηρεί ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα.
Τόνισε, επίσης, ότι σε αυτήν τη φάση η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης ευνοούνται και από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές.
«Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι το ελληνικό χρέος θεωρείται μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμο» τόνισε ο κ. Ellis.
Σχολιάζοντας περισσότερο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θύμισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ αποφάσισαν να κάνουν σχετικά πρόσφατα μια μεγάλη αναδιάρθρωση χωρίς να θίγουν τα δικαιώματα των ιδιωτών επενδυτών. Σημείωσε ακόμη ότι με βάση τη συμφωνία του 2018 για το χρέος δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν -αν υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον- τη στάση τους να προσφέρουν πρόσθετη ελάφρυνση με νέα μέτρα.
Ήταν, πάντως, λιγότερο αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η πρόσκαιρη αμοιβαιοποίηση του χρέους που επιτυγχάνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης να μονιμοποιηθεί. «Μπορεί να είναι μια προοπτική για το πολύ απώτερο μέλλον. Για τώρα δεν το πιστεύουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα είναι πια κανονικός εκδότης ομολόγων
Η Ελλάδα είναι πια ένα κανονικός εκδότης ομολόγων έχοντας ομόλογα σε όλες τις διάρκειες, τόνισε τοποθετούμενος στην ίδια εκδήλωση ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, κ. Δημήτρης Τσάκωνας.
Ο κ. Τσάκωνας σημείωσε την πρόσφατη έκδοση των 30 ετών που έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά και συμπλήρωσε την καμπύλη των αποδόσεων σε όλες τις διάρκειες για τους ελληνικούς τίτλους.
Τόνισε με την σειρά του ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, καθώς οι επενδυτές επενδύουν στις μεγάλες διάρκειες λήξης, τις χαμηλές ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα, καθιστώντας το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ δευτερεύον στοιχείο.
Στο επόμενο διάστημα τόνισε ότι το βάρος του ΟΔΔΗΧ θα δοθεί στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων και την κάλυψη των κενών που υπάρχουν ανάμεσα στις διάρκειες, ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους διεθνείς επενδυτές.