Στην αναθεώρηση του outlook του κρατικού χρέους που εκδίδουν οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης σε “αρνητικό” από “σταθερό” προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για το 2020.
Η έκθεση του οίκου, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρεται στο “επιδεινούμενο παγκόσμιο περιβάλλον” και εκτιμά ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι ευάλωτες στον αυξανόμενο προστατευτισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν οικονομικές διαταραχές να εμφανίζεται διαταραγμένη.
Ενώ η ετήσια έκθεση αποτελεί κίνηση ενημέρωσης των αγορών και όχι τυπική πράξη αξιολόγησης, σε αυτήν η Moody’s υπογραμμίζει ορισμένους παράγοντες που αυξάνουν τον επενδυτικό κίνδυνο όσον αφορά στο χρέος των οικονομιών της Ευρωζώνης το 2020.
Η Moody’s καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πολιτικός κατακερματισμός σε σειρά χωρών περιορίζει τη μεταρρυθμιστική δυναμική και πιθανότατα θα επιβραδύνει την πολιτική ανταπόκριση σε εγχώριες ή εξωτερικές διαταραχές, ενώ οι κυβερνήσεις μειοψηφίας ή πολυκομματικών συνασπισμών θα καταστούν ο νέος κανόνας, αυξάνοντας και τις πολιτικές αναταράξεις σε επίπεδο ΕΕ.
«Το αρνητικό outlook για την Ευρωζώνη αντανακλά τις περιορισμένες δυνατότητες των κρατών-μελών της να αντιδράσουν σε ένα επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε η Kathrin Muehlbronner, ανώτερη αντιπρόεδρος της Moody’s και εκ των συντακτών της έκθεσης.
«Το επιδεινούμενο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβαρύνει την ανάπτυξη των κρατών-μελών το 2020, αν και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η χαλαρή νομισματική πολιτική και κάποια δημοσιονομική χαλάρωση θα μετριάσουν τον αντίκτυπο».
Οι υψηλοί δείκτες δημόσιου χρέους αναμένεται επίσης να περιορίσουν το δημοσιονομικό περιθώριο των κυβερνήσεων για ελιγμούς σε περίπτωση απότομης επιβράδυνσης, καθώς η νομισματική πολιτική “πλησιάζει την εξάντληση της αποτελεσματικότητας της”, σύμφωνα με την έκθεση.
«Πολλές χώρες της Ευρωζώνης – συγκεκριμένα το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – έχουν λόγο δημόσιου χρέους γύρω στο 100% του ΑΕΠ (ή σημαντικά υψηλότερο σε ορισμένες περιπτώσεις), κάτι που είναι πρωτοφανές τις τελευταίες δεκαετίες και περιορίζει σημαντικά την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τη δημοσιονομική πολιτική για να μετριάσουν την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης», σημειώνεται στην έκθεση της Moody’s.
“Οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ στη Γαλλία και την Ιταλία συνέχισαν να αυξάνονται πέρυσι, φθάνοντας το 99% και το 135% αντίστοιχα”.
Οι επιπλοκές στο παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να συνεχίσουν να εξαλείφουν μέρος των εξαγωγών και της ανάπτυξης, ενώ η βιομηχανική αδυναμία της Γερμανίας θα μεταφερθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Η Moody’s αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% στην Ευρωζώνη το 2020, έναντι 1,1% το 2019.