Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη, όσο διαρκεί το lockdown, να αυξηθούν και να διευρυνθούν οι παροχές προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα με πόρους του ΕΣΠΑ.
Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε δήλωσή του για το νέο έτος.
«Το 2020, η Ελλάδα, όπως και όλος ο πλανήτης, βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή διεθνή υγειονομική κρίση, που στη χώρα μας ανέκοψε και αντέστρεψε την πορεία ανάκαμψης στην οποία είχε τεθεί η ελληνική οικονομία. Επιστρέψαμε, για μια ακόμη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, στην ύφεση, στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,5%, ενώ οι πραγματικές επενδύσεις θα μειωθούν κατά 14,3%», υπογραμμίζει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα η έναρξη των εμβολιασμών, δημιουργούν προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη των οικονομιών, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και συνιστούν βασικό πυλώνα απασχόλησης. Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης και για 200.000 από αυτές είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά, μετά την πανδημία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ και από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν ευήκοα ώτα στις προτάσεις της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, αυτά αρκούν μόνο για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής που απειλεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για την όσο το δυνατό γρηγορότερη εισροή στη χώρα μας των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επίσης, θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά και να πρωτοστατήσει ώστε, και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί το κούρεμα του χρέους των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από τα υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν. ‘Αλλωστε, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης είχε επισημάνει, είναι ανήθικο να πιέσεις κάποιον να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται.
Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ουσιαστική διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες».