Στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, πρωτίστως για την προστασία της δημόσιας υγείας πολιτών και επισκεπτών της χώρας μας, αλλά και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο οποίο παρέστη το απόγευμα της Δευτέρας.

«Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι η χειρότερη στην ιστορία για τον κλάδο, πανευρωπαϊκά και βεβαίως στην Ελλάδα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιο πως αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας η στήριξη του κρίσιμου αυτού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα έχει καταθέσει από νωρίς συγκεκριμένες προτάσεις: «Ζητήσαμε να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη χορήγηση ενισχύσεων προς τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις, με τη μορφή άτοκων κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη υποχρεώσεων, την επιχορήγηση τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κ.ά.» όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Παράλληλα με τις έκτακτες ενισχύσεις, συνέχισε ο ίδιος, τα επιμελητήρια προτείνουν να διατεθούν κονδύλια που θα επιτρέψουν την υπαγωγή στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» όσων επιχειρήσεων είχαν υποβάλει αίτηση και δεν κατάφεραν να ενταχθούν, λόγω έλλειψης πόρων.

Επίσης, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού προκαταβολής των υφισταμένων επενδυτικών σχεδίων και την ένταξη του πληττόμενου τουριστικού κλάδου στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12 του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16, ενώ υποβλήθηκε πρόταση για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης διακοπών ελλήνων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη φέτος η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο πληρότητας. Η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης με εφαρμογή κατάλληλων κινήτρων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η τουριστική κίνηση, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξουν έσοδα για τις τοπικές οικονομίες» σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Όσον αφορά τις προδιαγραφές λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει εκδώσει ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία προφανώς οι επιχειρήσεις οφείλουν να σεβαστούν. «Από την άλλη όμως, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για και τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας που θα επιφέρουν τα πρωτόκολλα αυτά».

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε, ότι πέρα από τα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάστασης, θα πρέπει να εργαστούν όλοι μαζί – Πολιτεία, επιχειρηματικοί φορείς και επιστημονική κοινότητα – με σκοπό να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα για τον κλάδο, δηλαδή να αναβαθμιστεί ποιοτικά και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας. Διότι, συνέχισε ο ίδιος, αν και σήμερα πλήττεται έντονα ο τομέας του τουρισμού «θα παραμείνει σημαντικός για την οικονομία και για την απασχόληση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρικό ρόλο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να έχει η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, όπως για παράδειγμα, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, κάτι που θα απαιτήσει ανάλογες προσαρμογές στα ξενοδοχεία, αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των δομών υγείας στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Επίσης, να συνδεθεί στενότερα ο τουρισμός με τομείς όπως η αγροδιατροφή και ο πολιτισμός, να επενδύσουμε στην τουριστική εκπαίδευση και στην ενίσχυση της τουριστικής συνείδησης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και να αναβαθμιστούν οι υποδομές με επιτάχυνση μεγάλων έργων στους τομείς του τουρισμού, αλλά και των μεταφορών, των ψηφιακών δικτύων και της ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης