Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να καταβληθούν σε 60.000 δικαιούχους οι αυξημένες συντάξεις χηρείας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Thesseconomy.gr».
Όσον αφορά το ασφαλιστικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι ένα μικτό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο θα ενσωματώνει τόσο τα διανεμητικά, όσο και τα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία, ενώ εκτιμά πως η επικουρική σύνταξη θα είναι μεγαλύτερη από τα 180 ευρώ που είναι σήμερα. «Η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης, ενώ, σήμερα, η μέση επικουρική δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η ενοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην πραγματικότητα υπήρξε μόνο στα χαρτιά και στις ταμπέλες, «ενώ τα συστήματα μεταξύ τους δεν έχουν ενημερωθεί και σε πολλές περιπτώσεις οι φορείς προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους διά αλληλογραφίας».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Στο πλαίσιο κάθε ευνομούμενου κράτους, που σέβεται τη δικαιοσύνη και τιμά τις δημοκρατικές διαδικασίες, η εκτελεστική εξουσία συμμορφώνεται και εφαρμόζει τις αποφάσεις της δικαστικής.
Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να γνωρίζουμε το τελικό ποσό των αναδρομικών που θα πρέπει να καταβληθούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χαράξουμε την πολιτική αποπληρωμής τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι πρωτεύων στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η προώθηση μίας δυναμικής και μακροχρόνιας ανάπτυξης, η οποία θα διασφαλίζει στους νέους ποιοτικές θέσεις εργασίας. «Μιλάμε για θέσεις πλήρους απασχόλησης, που διασφαλίζουν παράλληλα ένα καλό εισόδημα στον εργαζόμενο. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ασυδοσία στην αγορά εργασίας, με συνεχείς παραβιάσεις της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, που επιβάρυναν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία» διευκρίνισε ο ίδιος.
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, «μία σειρά τολμηρών μέτρων έχουν προταθεί, προκειμένου να θωρακίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, να προάγουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη και να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα με τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Καταργήσαμε τη διάταξη για το “βάσιμο λόγο απόλυσης” ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να θεωρείται μία απόλυση έγκυρη, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση “φακέλωνε” τους εργαζόμενους και, παράλληλα, αποτελούσε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εισάγει δύο μέτρα που θα αλλάξουν ριζικά την αγορά εργασίας υπέρ του ασφαλισμένου. Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που, αυτήν τη στιγμή, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται αύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία, ενώ θα υπάρξει και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές μόνο για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο 15%, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, παράλληλα, θα τονωθεί η αγορά, δημιουργώντας κίνητρο για νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης» συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.