Μειωμένη, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, είναι η εορταστική κίνηση στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, με την εικόνα στην υπαίθρια αγορά του Καπανιού, τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία να μη θυμίζει σε τίποτα τις αντίστοιχες προηγούμενων ετών.

Μόνο τα κρεοπωλεία φαίνεται να έχουν «σχεδόν ξεπουλήσει» και αυτά μόνο σε ό,τι αφορά τον παραδοσιακό οβελία, τον «πρωταγωνιστή» στο εορταστικό τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σχεδόν ξεπουλήσαμε» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης, υπογραμμίζοντας πως «αυτοί οι λίγοι καταναλωτές που περιμένουν πτώση τιμών στα αμνοερίφια το πιο πιθανόν είναι ότι τελικά δεν θα φάνε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγγελίες αμνοεριφίων αριθμητικά καταγράφονται περισσότερες κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το αρνί να πρωταγωνιστεί έναντι του κατσικιού.

«Η μέση τιμή τους κυμαίνεται σε 8-8,50 ευρώ/κιλό, στα περσινά επίπεδα» ανέφερε ο κ. Κεσίδης, επισημαίνοντας πως το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην τιμή παραγωγού «λόγω μεγάλης ζήτησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ) Άρης Ανδρεάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «υποτυπώδη» τη σημερινή κίνηση, ανήμερα Μ. Πέμπτης, στο Καπάνι, διευκρινίζοντας ότι ο τζίρος των 35 καταστημάτων που λειτουργούν (σε σύνολο 220, με τα 30 ξενοίκιαστα) καταγράφει μείωση άνω του 85%.

«Στο Καπάνι σήμερα λειτουργούν περί τα 15 κρεοπωλεία, με την τιμή των αμνοεριφίων στα 5-6,50 ευρώ/κιλό για το αρνί και 5,70-7 ευρώ/κιλό για το κατσίκι, λίγα ιχθυοπωλεία, όπου οι τιμές έχουν καταποντιστεί, κάποια μανάβικα, δύο σούπερ μάρκετ και ορισμένα μαγαζιά που πουλούν γλυκίσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι ο σύλλογος έχει καταθέσει αίτημα για ένταξη των καταστημάτων στο Καπάνι στους ΚΑΔ βοηθείας, ενώ εξέφρασε φόβους και για «λουκέτα» εάν δεν υπάρξει στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βήμα-βήμα αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες

Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια σημείωσε πως οι αρτοποιοί πηγαίνουν βήμα-βήμα. «Από σήμερα βλέπουμε μια ελαφρά αύξηση στην κίνηση των καταναλωτών, οι οποίοι όμως προμηθεύονται τα απολύτως απαραίτητα» επισήμανε.

Πάντως «η μείωση τζίρου στους φούρνους του Νομού Θεσσαλονίκης υπερβαίνει το 85% και στο πλαίσιο αυτό οι αρτοποιοί κινούνται συντηρητικά σε ό,τι αφορά το ψήσιμο τσουρεκιών και άλλων πασχαλινών ειδών» σημείωσε η κ. Κουκουμέρια, σύμφωνα με την οποία οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα, ήτοι 10-13 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι και 12-15 ευρώ/κιλό το γεμιστό.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» και η πτώση της κίνησης στα ζαχαροπλαστεία της πόλης είναι άνω του 60%, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Μάριος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η «επόμενη μέρα».

Για τις τιμές είπε ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα, ήτοι 10-14 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους.

«Πάντως οι ζαχαροπλάστες έχουν φροντίσει να προσαρμόσουν τις τιμές τους στο βαλάντιο του Έλληνα, που την τρέχουσα περίοδο ζορίζεται πολύ» ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης