Οι ροές προς τις αναδυόμενες αγορές επιβραδύνθηκαν κατά 100 δισ. Δολάρια τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ πτώση σημείωσε και σε μηνιαία βάση, κυρίως λόγω των αυξημένων θέσεων για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις ΗΠΑ και των ασθενέστερων νομισμάτων των εν λόγω χωρών, τόνισε το IIF.
Οι ροές από το εξωτερικό προς τις αναδυόμενες αγορές, διαμορφώθηκαν στα 15,6 δισ. Δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με τα 18,6 δισ. Δολάρια τον Οκτώβριο και τα 115,5 δισ. Δολάρια τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρουν τα στοιχεία του IIF.
Το Νοέμβριο του 2020 οι μηνιαίες ροές ήταν οι μεγαλύτερες στην ιστορία του IIF, από το 2005.
Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών άντλησαν 6,3 δισ. Δολάρια από ξένους λογαριασμούς τον προηγούμενο μήνα, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να πηγαίνουν στην Κίνα.
Από την πλευρά των μετοχών, οι αναδυόμενες αγορές είχαν εισροές 9,2 δισ. Δολαρίων, με τα 5 δισ. Δολάρια να αφορούν σε κινεζικές μετοχές.
«Οι μεγάλες υποτιμήσεις των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και η προσδοκία ότι η Fed θα συσφίξει τον κύκλο πιο νωρίς από ό,τι αναμένεται, επηρέασα τη δυναμική των ροών», τόνισε ο οικονομολόγος του IIF, Jonathan Fortun, προσθέτοντας ότι οι φόβοι για μια νέα μετάλλαξη αποδυνάμωσαν περαιτέρω τις ροές στο τέλος του μήνα.
Οι πληθωριστικού κίνδυνοι στις ΗΠΑ έχουν σφίξει το χρονοδιάγραμμα για το tapering και τελικά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed, υποχρεώνοντας πολλές κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων χωρών να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική.
Ακόμη και με την αύξηση των επιτοκίων, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες έναντι του ενισχυμένου δολαρίου.
Το ρωσικό ρούβλι, το μεξικανικό πέσο και το Νοτιοαφρικανικό Καντ, έχουν όλα σημειώσει πτώση 4% τον Νοέμβριο, ενώ η τουρκική λίρα έχει υποστεί τις δεύτερες μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες στην ιστορία της, υποχωρώντας κατά 29%.