Στα 82 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου, συνεχίζοντας την απότομη καθοδική πορεία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε χθες στις ΗΠΑ εντείνει τις ανησυχίες πώς η Ουάσιγκτον θα απελευθερώσει μεγαλύτερη ποσότητα μαύρου χρυσού από τα στρατηγικά αποθέματα, επηρέαζοντας τη ζήτηση άρα και τις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 64 σεντς ή 0, 77% και διαμορφώθηκαν στα 82 δολάρια το βαρέλι στις 12:00 ώρα GMT, μετά από άνοδο που κατέγραψαν στα 83,37 δολάρια στην πρωινή συνεδρίαση. Τα futures αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 79 σεντς , ή1%, στα 80,55 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30  χρόνων, οδήγησε σε άνοδο δολάριο και σε πτώση το αργό Brent και WTI κατά 2,5% και 3,3% αντίστοιχα και  με περαιτέρω πίεση που ασκήθηκε από την άνοδο των πετρελαϊκών μετοχών πετρελαίου έφερε η απελευθέρωση ποσότητας αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων.

«Οι τιμές του αργού προσπαθούν να βρούν το βηματισμό τους μετά τη χθεσινή διολίσθηση, καθώς ο πληθωρισμός ασκεί πίεση στην κυβέρνηση Mπάιντεν να αξιοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου« εξηγεί ο Έντούαρντ Μόγια, επικεφαλής ανάλυσης στην OANDA.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος είναι ένα καλάθι προϊόντων που περιλαμβάνει από τη βενζίνη και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τα είδη παντοπωλείου και τα ενοίκια, αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι εκτίμησης  του Dow Jones 5,9%.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές ενέργειας και είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το δολάριο, στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Το πετρέλαιο συνήθως διαπραγματεύεται αντίστροφα σε σχέση με το δολάριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ζήτησε από το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο να εργαστεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να αποτρέψει τη χειραγώγηση της αγοράς στον ενεργειακό τομέα για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Η τιμή του αργού Brent έχει κερδίσει περισσότερο από 60% φέτος και έφτασε στο υψηλό τριετίας των 86,70 δολαρίων στις 25 Οκτωβρίου, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της ζήτησης και τον περιορισμό της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να παγιώνονται κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, ανέφερει σε σημείωμα ο Νόρμπερτ Ρούκερ, επικεφαλής οικονομικών της Julius Baer.