«Ο ρόλος της Προοδευτικής Οικονομίας και Πολιτικής»: Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον Τζόζεφ Στίγκλιτς και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «ACG Distinguished Speakers Series 2024», την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και διεξήχθη σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου

Δύο σημαίνουσες προσωπικότητες –τον Αμερικανό οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, και τον Έλληνα πολιτικό και πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου– φιλοξένησε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, σε μια συζήτηση με τίτλο «Γιατί οι προοδευτικές πολιτικές και η οικονομία έχουν σημασία».

Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς “ACG Distinguished Speakers Series 2024”, ανέδειξε τις απόψεις των δύο ομιλητών ως προς την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της δημοκρατίας και προώθησης προοδευτικών πολιτικών και λύσεων για τα μείζονα και σύνθετα ζητήματα που ανακύπτουν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Την εκδήλωση άνοιξε η Κλώντια Καρύδη, Vice President, Public Affairs, The American College of Greece, η οποία υπογράμμισε τη δέσμευση του Κολλεγίου να παρέχει μια μεταμορφωτική μαθησιακή εμπειρία και να καλλιεργεί μια κουλτούρα ήθους, κριτικής σκέψης καθώς και έναν πιο ενεργό ηγετικό ρόλο. Παράλληλα, η ίδια ανέδειξε την έμφαση που δίνεται στην παροχή ζωτικής σημασίας soft skills και ηθικών αξιών στους σπουδαστές, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία τους στον σημερινό κόσμο.

Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση του έργου των δύο ομιλητών, υπενθυμίζοντας τη δύναμη της ηγεσίας της σκέψης στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Μάλιστα, τόνισε την πρωτοποριακή τους συνεισφορά, η οποία έχει διαμορφώσει το τοπίο της οικονομίας και της πολιτικής.

Η ζωντανή διαδραστική συζήτηση άγγιξε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που εκτείνεται από τις αμερικανικές εκλογές και την εξωτερική πολιτική μέχρι τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία.

Στις σημαντικές επιπτώσεις των επερχόμενων εκλογών στις Η.Π.Α, αναφέρθηκε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς χαρακτηρίζοντάς τες ως κομβικές για τη δημοκρατία. Ο Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας υποστήριξε πως, χωρίς οικονομική σταθερότητα, η δημοκρατία δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει, επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανισότητα οδηγεί σε πολιτική ανισότητα.

«Η δημοκρατία είναι υπό πολιορκία όταν λίγοι κατέχουν τεράστια οικονομική δύναμη» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, αναλογιζόμενος την εμπειρία του ως Πρωθυπουργού, ο Έλληνας πολιτικός μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με τις προσπάθειές του να προωθήσει «θετική διάκριση» στην εκπαίδευση, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξασφάλισε για τις περιθωριοποιημένες ομάδες την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Τέλος, υπογράμμισε τα οφέλη της συμμετοχικής διακυβέρνησης, λέγοντας: «Όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, νιώθουν ένα αίσθημα ευθύνης για την κοινωνία τους».

Στον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας ως προς την επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων έστρεψε τη συζήτηση ο Απόστολος Μαγγηριάδης, με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς να προειδοποιεί ότι τα ανεξέλεγκτα μονοπώλια στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις οικονομικές ανισότητες και να απειλήσουν τη κοινωνική συνοχή.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε:

«Η ίδια η δομή της κοινωνίας μας κινδυνεύει εάν επιτρέψουμε σε αυτές τις εταιρείες να λειτουργούν χωρίς λογοδοσία».

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη ανισότητα και η συγκέντρωση της εξουσίας συμβάλλουν στην εντεινόμενη απομάκρυνση των νέων από την πολιτική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ώστε να τους εμπλέξουν σε αυτή. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο τα εταιρικά συμφέροντα.

Και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη για παγκόσμια σύμπνοια σε αυτές τις προκλήσεις. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε:

«Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πολυπολικός. Πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας ώστε να αντανακλούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα». Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και αξίες, υποστηρίζοντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως».

Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης, καθώς οι φοιτητές του Deree και το πολυπληθές ακροατήριο ζήτησαν περισσότερη ανάλυση σχετικά με την πολιτική και την οικονομία στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη για κυβερνητική παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη ευθυγραμμίζονται με την κοινωνική ευθύνη, ενώ επιχειρηματολόγησε ενάντια στις απομονωτικές λύσεις σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Από τη μεριά του, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς εξέφρασε την ανάγκη για «θετική διάκριση» αναφορικά με την προώθηση της ισότητας. Τέλος, οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της ευελιξίας στο εργατικό δυναμικό για την κοινωνική ευημερία και συζήτησαν την αναγκαιότητα της λογοδοσίας των μέσων ενημέρωσης και τα όρια της ελευθερίας του λόγου.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, και με την υποστήριξη των φοιτητικών κοινοτήτων Οικονομικών, Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.