Την στήριξη της ελληνικής παραγωγής για να παραμείνει ανταγωνιστική και να αντιμετωπίσει το τεράστιο ενεργειακό κόστος, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας ότι το ενεργειακό κόστος ήταν πάντοτε αγκάθι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το οποίο πλέον έχει πάρει μια ακραία έκφανση.

Η δήλωση αυτή του κ. Παπαλεξόπουλου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα από τον ΣΕΒ ενόψει του επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος την Τετάρτη (1/12) με τίτλο «Επανεφευρίσκοντας την Ελλάδα μέσω των επενδύσεων στην καινοτομία».

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε από τον κ. Κυριάκο Σαμπατακάκη, επικεφαλής της Accenture, μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία για λογαριασμό του ΣΕΒ με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας, ενώ ο κ. Μάρκος Βερέμης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος της Επιτροπής καινοτομίας του συνδέσμου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αφού σχολιάζοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και η έξαρση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών των προϊόντων, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με υπομονή, χωρίς να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά και παράλληλα χωρίς να ανακόψουμε την προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Ίσως η αναταραχή είναι μια ευκαιρία να επιταχύνουμε την επίλυση των προβλημάτων». Ειδικά με το θέμα του ενεργειακού κόστους, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να στηρίξει τους καταναλωτές, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται στήριξη η ελληνική παραγωγή για να έχει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και να μην χάσει την ανταγωνιστικότητά της στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε δε ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να σταματήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας. Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα των νεοφυών επιχειρήσεων, εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται καινοτόμες επιχειρήσεις με κεφαλαιοποίηση 5-6 δισ. ευρώ που παρέχουν 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν προοπτικές το οικοσύστημα αυτό να τριπλασιαστεί και οι καινοτόμες επιχειρήσεις να φτάσουν σε κεφαλαιοποίηση 15 δισ. ευρώ και να παρέχουν 20.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αργή αλλά ουσιαστική μεταστροφή της αντίληψης της ελληνικής οικονομίας σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα θετικό momentum. «Βρισκόμαστε σε καλή πορεία αλλά μπορούμε και πρέπει να επιταχύνουμε».