Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, με κοινοποίηση προς το Γραφείο Πρωθυπουργού, απέστειλε η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου, με θέμα «μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Η κ. Παπαρίδου αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «οι σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία» από την επιδημία «πλήττουν με σφοδρότητα και τις επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Επικοινωνιών (ΤΠΕ), προκαλώντας σειρά προβλημάτων ζωτικής σημασίας για την καθημερινή τους λειτουργία». Σημειώνει ότι «ο κλάδος ΤΠΕ αποτελεί αρωγό με κάθε τρόπο και μέσο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει και την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία» και προσθέτει ότι: Η στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ που δεν έχουν ενταχθεί στα ανακοινωθέντα μέτρα, είναι ζωτικής σημασίας για την αδιάκοπη στήριξη και εύρυθμη λειτουργία κράτους, οικονομίας και κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, η η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ αναφέρει στην επιστολή:

«Ο κλάδος τεχνολογίας βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και παρέχει εφαρμογές και εργαλεία, τα οποία αποτελούν, εκτός των άλλων, κρίσιμες και πολύτιμες λύσεις για την υποστήριξη της επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας, εν μέσω της προσπάθειάς της να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού (Covid-19). Η κρισιμότητα των εξελίξεων, καθώς και τα σημαντικά ζητήματα, που έχουν προκύψει, επέβαλαν, από την πρώτη στιγμή, στον κλάδο τεχνολογίας να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ιδιαίτερων προβλημάτων και θεμάτων, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Καθώς βιώνουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στη δημόσια υγεία, αλλά και στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία και σε συνθήκες πρωτοφανούς επιβάρυνσης και πιεστικών απαιτήσεων, η χώρα κλήθηκε να κάνει σε μερικές ημέρες ψηφιακά άλματα ετών. Οι επιχειρήσεις του κλάδου τεχνολογίας υποστηρίζουν με συνέπεια και υπευθυνότητα όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα: κρίσιμες υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες, λιανεμπόριο (ηλεκτρονικό και μη), τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, τηλεϊατρική, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών, οικιακή χρήση, υπουργεία, σώματα ασφαλείας, κ.ά. Παράλληλα, τα δίκτυα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αποτελούν αυτήν την ώρα κυριολεκτικά γραμμή ζωής για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε περιορισμό μετακίνησης (ευπαθείς ομάδες, νοσούντες, κατ’ οίκον και σε καραντίνα) και απαιτείται η με κάθε μέσο στήριξή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκεί να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις και απασχολεί 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του EITO (European IT Observatory), η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το 2018, έφτασε τα 5,591 δισ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών της αγοράς άγγιξε τα 13,4 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ.

 Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξυπηρετούν τηλεπικοινωνίες, λογισμικό και πλατφόρμες λειτουργίας:

 – όλου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στον οποίον περιλαμβάνονται όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, άνω των 40.000 κτιρίων,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 – όλων των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, (όπως παρόχων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αλυσίδες super markets, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κ.ο.κ.) και πλήθος άλλων που έχουν κομβικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 – όλων των αναγκών σε Internet, σταθερή και κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση στο σύνολο της χώρας.

 – τις ανάγκες για τη λειτουργία της υπηρεσίας ενημέρωσης κυκλοφορίας 13033 (με περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια δωρεάν μηνύματα, τα οποία διεκπεραιώθηκαν μέσα σε τρία 24ωρα).

Παράλληλα, όπως είναι αναμενόμενο, οι σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία πλήττουν με σφοδρότητα και τις επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Επικοινωνιών (ΤΠΕ), προκαλώντας σειρά προβλημάτων ζωτικής σημασίας για την καθημερινή τους λειτουργία. Οι επιχειρήσεις ΤΠΕ αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστια προβλήματα, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της ρευστότητάς τους ως αποτέλεσμα αδυναμίας των πελατών τους να εξοφλήσουν τα τιμολόγια, αδρανοποίησης μεγάλου μέρους του προσωπικού τους, λόγω αναστολής λειτουργίας πελατών τους (τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, κ.ά.) και, κυρίως, λόγω των αυξημένων αναγκών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχει μείωση εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα σημειώνουμε:

 – Υποχρεωτική παύση λειτουργίας της πλειοψηφίας του πελατολογίου των επιχειρήσεων ΤΠΕ.

– Αντίστοιχη αδρανοποίηση των υπαλλήλων των επιχειρήσεων, οι οποίοι εξυπηρετούσαν αυτούς τους πελάτες τους.

 – Αντίστοιχη προβλεπόμενη μείωση τζίρου επιχειρήσεων.

 – Αδυναμία των πελατών, οι οποίοι έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες αφορούν σε ήδη παρασχεθείσες υπηρεσίες και λύσεις.

– Η κίνηση δεδομένων και φωνής στις οικιακές παροχές έχει ήδη αυξηθεί εκθετικά τις τελευταίες ημέρες, όπως και σε όλους τους ελληνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς παρόχους, πράγμα το οποίο απαιτεί ενίσχυση των υποδομών για την άμεση κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών του προσωπικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εργάζονται από το σπίτι, χωρίς κανένα απολύτως επιπρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές και την πολιτεία.

 – Υποστήριξη, σε πολλές περιπτώσεις, των εφαρμογών και συστημάτων τεχνολογίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να λειτουργούν απομακρυσμένα. Τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι και σημαντικά και ουσιαστικά και έρχονται να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η, πάση θυσία, διάσωση της λειτουργικότητας επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ, των οποίων οι βασικοί Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δεν έχουν ενταχθεί ως σήμερα στα ανακοινωθέντα μέτρα, είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της στοιχειώδους οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής ζωής στη χώρα.

Σας παραθέτουμε τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας, οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, μέχρι σήμερα:

   ΚΑΔ-Περιγραφή

   26.20 Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού

   27.20.1 Κατασκευή πρωτογενών στοιχείων και πρωτογενών συστοιχιών (ηλεκτρικών στηλών) και μερών τους

   33.20.4 Υπηρεσίες εγκατάστασης ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού

   33.20.42 Υπηρεσίες εγκατάστασης επαγγελματικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού

   58.21 Έκδοση παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές

   58.29 Έκδοση άλλου λογισμικού

   61.10 Ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες

   61.20 Ασύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες

   61.30 Δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες

   61.90 Άλλες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες

   62.01 Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων

   62.02 Δραστηριότητες παροχής συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

   62.03 Υπηρεσίες διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων

   62.09 Άλλες δραστηριότητες της τεχνολογίας της πληροφορίας και δραστηριότητες υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών

   63.11 Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες

   63.12 Διάθεση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου στο διαδίκτυο

   82.20 Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων

   94.12 Δραστηριότητες επαγγελματικών οργανώσεων

   95.11 Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού.

Ο κλάδος ΤΠΕ αποτελεί αρωγό με κάθε τρόπο και μέσο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει και την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, η στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ που δεν έχουν ενταχθεί στα ανακοινωθέντα μέτρα, είναι ζωτικής σημασίας για την αδιάκοπη στήριξη και εύρυθμη λειτουργία κράτους, οικονομίας και κοινωνίας.

Ευελπιστώντας στην εκ μέρους σας θετική ανταπόκριση σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική διευκρίνιση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης