Μέσα στο 2018 θα αρχίσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τζώρτζης, μιλώντας στο Athens Energy Forum.
Αύριο κατατίθενται οι προσφορές για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ ο κ. Τζώρτζης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί επίσης την είσοδο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας μέσω της πλήρους απόκτησης της ΕΠΑ Αττικής.

Ακόμη, παρουσίασε τις εξελίξεις σε σχέση με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Όπως τόνισε:

– τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε η Αναγνωριστική Υποθαλάσσια Έρευνα (RMS – Reconnaissance Marine Survey) τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσαν την υποθαλάσσια όδευση του αγωγού

– Συνεχίζεται η αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, και παράλληλα επικαιροποιούνται οι οικονομικές μελέτες.

– Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. Ευρώ για τον αγωγό.

-‎ Τον Δεκέμβριο του 2017 υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και τη δέσμευση για την υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας εντός του 2018.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η υπογραφή της χρηματοδοτικής συμφωνίας του προγράμματος CEF (Connecting Europe Facility) εντός του μηνός Μαρτίου και η περαιτέρω προώθηση και εξειδίκευση των συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς (παραγωγούς – αγοραστές), ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας δήλωσε πως «αναμένουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αύριο», αναφερόμενος στο διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών της εταιρείας. Τόνισε ότι από 1ης Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο τιμολόγιο για την χρήση του συστήματος, που είναι -όπως τόνισε- πιο ευνοϊκό. Ανέφερε επίσης ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμος προς χρήση ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα μετά την αναβάθμιση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας M&M Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανέφερε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε θεαματικά την προηγούμενη τριετία εξαιτίας κυρίως της αυξημένης ζήτησης από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς καλύπτεται από το ρωσικό φυσικό αέριο , το 12% από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και το ένα τέταρτο από υγροποιημένο αέριο, το 20% του οποίου εισάγει η Μ&Μ.