Κάθε άλλο παρά καλή εικόνα παρουσιάζει η ζήτηση των ελληνικών ομολόγων, καθώς όλο και λιγότεροι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν το… καλό σενάριο για τη χώρα.
Μετά την ευφορία των τελευταίων 20 ημερών, που οδήγησε το κόστος του 10ετούς δανεισμού σε επίπεδα κάτω από το επίπεδο εισόδου στα μνημόνια που είχε να δει η χώρα από το 2012, η λάμψη των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να… ξεθωριάζει και μάλιστα γρήγορα.
Το sell-off, που ξεκίνησε μετά την ψυχρολουσία στο Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο δεν έδωσε το πράσινο φως ούτε στην αξιολόγηση, ούτε στην εκταμίευση της δόσης, αλλά και ούτε σε κάποια συμφωνία γύρω από το χρέος, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες, συνεχίζεται και σήμερα και μάλιστα εκτοξεύει τα yields τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπροθέσμων τίτλων.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφαλώνει στο 6,221% με άνοδο 3,41%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, με το sell-off αυτής της εβδομάδας να ξεπερνά το 10%.
Ισχυρές είναι οι πιέσεις και στο 2ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να εκτινάσσεται στο 6,1% με άνοδο 4,24%, έχοντας αυξηθεί πάνω από 11% από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.
Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στα ελληνικά assets, καθώς επίσης βλέπουν τους δανειστές να παραπέμπουν σε ένα νέο Eurοgroup-ορόσημο, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, χωρίς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μίας έκτακτης συνάντησης.
Η μη εκταμίευση της δόσης -αν και από όλες τις πλευρές θεωρείται ότι θα λυθεί εγκαίρως- δεν βοηθά στο να ηρεμήσει το κλίμα και τις ανησυχίες γύρω από το ακόμη ανοικτό τελικά ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο ελληνικό ατύχημα.
«To no deal στη συνεδρίαση της Eurogroup αμφισβητεί πλέον τις αποτιμήσεις των ελληνικών assets, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν επιστρέψει το προηγούμενο διάστημα σε προ μνημονίων λόγω των ελπίδων για ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο QE» σημειώνει η Commerzbank AG.
Η Citigroup, σχολιάζοντας το deal Σόιμπλε-ΔΝΤ, προειδοποίησε πως μία τέτοια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να θέσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτός του τραπεζιού μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.
Αυτό, όπως τονίζει, θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει η Citi, ανοίγει τον δρόμο για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης.