Υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το εάν η βοήθεια ανάκαμψης από τον κορωνοϊό θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ.
Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ συνεδριάζουν αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα τονωθεί η ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Αναμένεται να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία να χρησιμοποιηθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά υπάρχουν πολλές επίμαχες λεπτομέρειες που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, το οποίο σημαίνει ότι δεν αναμένεται μια τελική συμφωνία.
«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία» ανέφερε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο αξιωματούχος είπε ότι τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα αντλήσει χρέος με ενέχυρο τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ προκειμένου να γίνει η επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Το ερώτημα είναι ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για αλληλεγγύη – ευρωομόλογα ή κάτι άλλο» σημείωσε ο αξιωματούχος, που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες -αν και όχι πάλι η τελική απόφαση- μπορούν να γίνουν γνωστές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστούν έως το καλοκαίρι ή και ακόμα περισσότερο για να συμφωνήσουν πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ.
Αυτό θέτει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για την αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μέτρα άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισεκ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.
«Ελπίζω να σημειώσουμε πρόοδο τον Ιούνιο, τον Ιούλιο», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής. Ωστόσο τόνισε ότι μια τελική συμφωνία μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.
Πλούσιες, δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τα αιτήματα από τις νότιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες –με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία– να εκδοθούν κοινά «κορονο-ομόλογα» για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντ’ αυτού προτείνει έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα διοχετεύσει έως 1,5 τρισεκ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει «πραγματική απροθυμία» μεταξύ πολλών κρατών-μελών για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε άλλο παρά κοντά είναι σε μια συμφωνία για το μέγεθος που θα πρέπει να έχει το όποιο ταμείο ανάκαμψης, για το εάν θα πρέπει να παρέχει επιδοτήσεις ή εξοφλητέα δάνεια, εάν θα μπορεί να εκδοθεί χρέος καθώς και το ύψος και το είδος αυτού, και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των χωρών.
«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είναι ευαίσθητο, είναι μια δύσκολη πολιτικά συζήτηση».
«Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι ο Νότος θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση της COVID για να φορτώσει τα παλαιά του χρέη στις πλάτες του Βορρά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ο Βορράς φοβάται ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους θα μολύνει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική του κατάσταση στο μέλλον μέσω των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Νότο».