Το κόστος δανεισμού, έστω του βραχυπρόθεσμου, έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το… μηδέν και έτσι η Ελλάδα μπαίνει στο κλαμπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια. Το νέο ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε πριν από λίγο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.
Ειδικότερα, στο -0,020% αποκλιμακώθηκε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών, κατά την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,71 φορές έναντι 1,59 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι συγκεντρώνουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών παρά την πτώση των αποδόσεων.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Αυγούστου το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων είχε κατρακυλήσει στο 0,095%, δηλαδή 60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.
Τέλος, σημειώνεται πως, παρά την πολύ καλή πορεία των εντόκων, στα άμεσα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι και η σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, μέσω του περιορισμού των εκδόσεων καθώς και η αντικατάστασή τους με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετία).
Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ είναι η μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την αγορά εντόκων ομολόγων. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης τα έντοκα γραμμάτια (βραχυπρόθεσμοι τίτλοι) από τα 15,28 δισ. ευρώ αναμένεται να μειωθούν στα 12,72 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και στα 9,72 δισ. ευρώ το 2020.
Το επίπεδο των 15,28 δισ. ευρώ είναι διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, με τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ, να βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Έλληνες επενδυτές.
Η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση των φόβων για ύφεση κάνουν τον ΟΔΔΗΧ να θέλει να «προστατέψει» τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος.