Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρθηκε σήμερα στην έλλειψη “αισθητής προόδου” στις συνομιλίες, έπειτα από την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλησε να δεσμευθεί ως προς ορισμένα βασικά σημεία, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κατά την διάρκεια των οποίων οι Βρετανοί επανέλαβαν ότι πρόθεσή τους είναι να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ηνωμένο Βασίλειο Βασίλειο έχει επιβάλει αυτό το σφικτό χρονοδιάγραμμα, σπάνιο για τέτοιου είδους σημαντική διαπραγμάτευση», σχολίασε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής. “Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αρνείται την παράταση της μεταβατικής περιόδου και την ίδια στιγμή να επιβραδύνει τις συνομιλίες σε ορισμένους τομείς”.

«Ο στόχος που είχαμε θέσει να καταγράψουμε αισθητή πρόοδο δεν επιτεύχθηκε παρά μερικώς», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αν και θεωρεί “σοβαρά” τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση, κρίνει ωστόσο ότι δεν είναι «ακόμη αξεπέραστα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιούνιος έχει ορισθεί ως χρονικό σημείο για την αποτίμηση της πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας και η παντελής έλλειψη προόδου εκμηδενίζει την προοπτική ύπαρξης συμφωνίας στο τέλος του Δεκεμβρίου.

«Με λίγα λόγια, υπήρξε μηδενική πρόοδος», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή.

«Το πρόβλημα είναι ότι το Brexit έχει γίνει ο τελευταίος τροχός της άμαξας της πανδημίας. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής προσοχής – φυσικό δεδομένων των περιστάσεων – και απάθεια», πρόσθεσε.
Διακοπή έξι εβδομάδων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις, τα πράγματα παραμένουν ακίνητα από τις αρχές Μαρτίου και όλες οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Αρχής γενομένης από το σχήμα που θα ελάμβανε αυτή η νέα σχέση. Οι Βρετανοί θέλουν την συνομολόγηση σειράς επιμέρους συμφωνιών (εμπορική σχέση, αλιεία…). Η Ευρωπαϊκή Ενωση στοχεύει σε μία συνολική συμφωνία, κυρίως για να εξασφαλισθεί ότι το σύνολο των θεμάτων θα προχωρεί κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Για τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει σύμπραξη αν δεν ρυθμιστεί κατά ισορροπημένο τρόπο το εκρηκτικό θέμα της αλιείας , κρίσιμο για πολλά κράτη μέλη της Ενωσης (κυρίως Γαλλία και Δανία), προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ωστόσο, οι Βρετανοί ούτε καν έχουν παρουσιάσει κείμενο προτάσεων για την αλιεία, επικαλούμενοι, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, “την εξαιρετική ευαισθησία του θέματος”.

Αλλο επίμαχο θέμα, οι όροι ανταγωνισμού, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει “διαφανείς και ισότιμους” για την αποτροπή της εμφάνισης μίας απορρυθμισμένης οικονομίας στις πόρτες της. Η θέσπιση τέτοιων όρων σημαίνει τήρηση κοινών κανόνων στον κοινωνικό τομέα, καθώς και τους τομείς της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, της φορολογίας, πράγμα που το Λονδίνο αρνείται στο όνομα “του ελέγχου της δικής του νομοθεσίας”.

Ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε έπειτα από καθυστέρηση έξι εβδομάδων και αφού τόσο ο Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ προσβλήθηκαν από την Covid-19.

Οι επόμενοι γύροι διαπραγματεύσεων θα διεξαχθούν τον Μάιο και στις αρχές του Ιουνίου.

Παρά την κρίση του κορονοϊού, το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου πέραν του τέλους του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο δημόσιος οργανισμός OBR, η χώρα απειλείται από ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση με πιθανή πτώση κατά 13% του ΑΕΠ της του 2020.

Από το Παρίσι, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν δήλωσε ότι η κρίση του κορονοϊού δεν μεταβάλλει τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Μπορεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία να αποτελέσει ένα σοκ επιπλέον μετά το σοκ της πανδημίας, αλλά η Βρετανία θα υποφέρει περισσότερο, προειδοποίησε μιλώντας ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης