Πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια μεταξύ πολλών πλευρών για να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπογραμμίζοντας μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εποπτικές αρχές των τραπεζών.
Τα σχόλια αυτά έρχονται ένα μήνα μετά από τις αμφιλεγόμενες οδηγίες της Τράπεζας για την αντιμετώπιση των νέων επισφαλών δανείων.
Ο Mario Draghi δήλωσε ότι αν και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών είχε μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, «πολλές τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν μεγάλες απώλειες, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε σχέση με τα κεφάλαια και τις προβλέψεις, παραμένει υψηλό».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε μια ενιαία προσπάθεια από τις τράπεζες, τις εποπτικές αρχές, τις ρυθμιστικές αρχές και τις εθνικές αρχές, για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με ομαλό τρόπο, πρώτα και κύρια δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να αντιμετωπιστούν και να από το ενεργητικό των τραπεζών αποτελεσματικά».
Προς επιμήκυνση ο χρόνος κάλυψης των κόκκινων δανείων από τις Τράπεζες
Λίγο πριν η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί αρχίσει να δίνει τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη και να εξηγεί το γιατί οι νέοι κανόνες που η ΕΚΤ ζητά να εφαρμοσθούν στις προβλέψεις που αφορούν στα «κόκκινα δάνεια» δεν μπορούν να καθυστερήσουν, οι ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup, είχαν γίνει δέκτες διαρροών για τις αλλαγές που ο SSM σκέφτεται να κάνει στους νέους κανονισμούς.
Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, στη διοίκηση της ΕΚΤ υπάρχουν σοβαρές σκέψεις να αλλάξουν κατά τι, ήτοι να επεκταθούν, οι χρόνοι στους οποίους θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι νέοι κανονισμοί για μεγαλύτερες προβλέψεις στα “κόκκινα δάνεια”.
Μέχρι στιγμής το πλαίσιο των νέων κανονισμών όπως είναι γνωστό από τις 9 Οκτωβρίου που διακινήθηκε το κείμενο των προτάσεων του νέου κανονιστικού πλαισίου, προβλέπει την κάλυψη με προβλέψεις μέσα σε διάστημα το πολύ δύο ετών στο 100% των δανείων που δεν έχουν εγγυήσεις και σε διάστημα επτά ετών των δανείων που έχουν εγγυήσεις.
Οι αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στο πλαίσιο αυτό (σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές) αφορούν στο «να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα τόσο για τα εγγυημένα όσο και για τα μη εγγυημένα δάνεια» στα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο κανόνας για 100% κάλυψη με προβλέψεις των σχετικών δανείων.