«Η μείωση των επιτοκίων -το 10ετές επιτόκιο υποχώρησε κάτω από το 5% φέτος, έναντι 37% το 2012- δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει» γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.
O υπεύθυνος επενδύσεων ομολόγων της JPMorgan είπε πρόσφατα ότι «βεβαιότατα» θα αγόραζε ελληνικό χρέος. «Είναι μια καλή επένδυση …», λένε αναλυτές της Societe Generale.
Ο Ολιβιέ ντε Λαρουζιέρ της Ostrum, σημειώνει ότι η ρευστότητα επιστρέφει σταδιακά στην ελληνική αγορά. «Τα ομόλογα προσφέρουν ελκυστική απόδοση».
Η απόδοση είναι πράγματι δώδεκα φορές υψηλότερη από αυτή των γερμανικών, τονίζει η γαλλική εφημερίδα. «Ο κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων στα επόμενα χρόνια είναι σχεδόν μηδενικός, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας και στο πρωτογενές πλεόνασμα», λέει και ο Τζότζεφ Μόουαντ της Carmignac.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως κίνδυνος αθέτησης υποχρέωσης δεν υφίσταται για τα επόμενα πέντε χρόνια, όμως η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εμποδίζει τους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά χρεόγραφα.
Έξι χρόνια μετά τη μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμών στην ιστορία, η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι έγινε ξανά ένας κανονικός δανειολήπτης, όπως κάθε άλλη χώρα. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, η χώρα θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις αγορές για να τη χρηματοδότησή της.
Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η χώρα θα αντέξει χωρίς δανεισμό μέχρι το 2022. Η πραγματική πρόκληση είναι η επανασύνδεση με τους επενδυτές.
Τα κερδοσκοπικά funds εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στους πρώτους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους σύμφωνα με το Reuters.
Η Αθήνα θα ήθελε να βασιστεί σε πιο σταθερούς πιστωτές, οι οποίοι κρατούν το χρέος έως την ωρίμανση.
Πρόβλημα: η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξακολουθεί να υπολείπεται κατά τρεις ως έξι βαθμίδες της κατηγορίας «επένδυση», που επιτρέπει στις κινητές αξίες να περιλαμβάνονται στους καταλόγους που χρησιμοποιούν οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.
Αν και σημειώθηκε ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σημειώνει η Les Echos.
H γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει μάλιστα τρεις επενδυτικούς οίκους που “πιστεύουν στην Αθήνα”:
Πρόκειται για τους επενδυτικούς οίκους Japonica, KKR και Carmignac.