Ισχυρή είναι η ζήτηση για το 7ετές ελληνικό ομόλογο. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε γύρω στις 10.30 ώρα Ελλάδος και έκλεισε λίγο μετά τις 14.00.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται ακόμη χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 2,1% και συγκεκριμένα στο 1,9%.
Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.
Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξασφαλίσει ένα ποσό κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος από το επταετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε τον Φεβρουάριο, με επιτόκιο 3,5%.
Αυτά τα ομόλογα κυμαίνονται τώρα στο 1,57%, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό-ρεκόρ του 1,29% στο οποίο είχαν διαμορφωθεί νωρίτερα τον Ιούλιο.
«Εάν οι επενδυτές που δεν είχαν μέχρι σήμερα στο ραντάρ τους τη χώρα έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται θεμελιωδώς από εδώ και στο εξής, τότε οι τρέχουσες αποδόσεις, αν και χαμηλές με βάση τα ιστορικά πρότυπα, παραμένουν αρκετά υψηλές για να τους οδηγήσουν να αρχίσουν να συμμετέχουν στην αγορά» σχολιάζει στο Bloomberg ο Δ. Δαλίπης, επικεφαλής fixed income στην Alpha Trust.
Στόχος οι θεσμικοί επενδυτές
Η προσέλκυση «καλών» επενδυτών κι όχι ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο είναι ο κεντρικός στόχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες. Και τούτο διότι η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το «στίγμα» της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα.
Προς τον σκοπό αυτόν είχε γίνει εδώ και καιρό από τον ΟΔΔΗΧ η όλη αναγκαία προετοιμασία. Αρμόδια στελέχη εκτιμούσαν επίσης ότι η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα από τα προσωρινά σκαμπανεβάσματα των αποδόσεων.
Το εύρος της έκδοσης
Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες για το 2019 (απομένουν 2 δισ. ευρώ με βάση τον ανώτατο στόχο για 7 δισ. ευρώ).
Ως εκ τούτου, πηγές υπογραμμίζουν πως δεν θα κρίνει το «ύψος» της έκδοσης την επιτυχία της, αλλά η ποιότητά της, όπως προαναφέρθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του εφετινού προγράμματος δανεισμού του.