«Σύντομα, θα δώσουμε στη δημοσιότητα μία μελέτη για διαβούλευση που θα αφορά το κεντρικό μητρώο φαρμάκων της χώρας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Γιάννης Ποδηματάς, μιλώντας στη θεματική ενότητα «ο κλάδος της υγείας ως κρίσιμος συντελεστής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» του 29ου ετήσιου συνεδρίου, «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Παράλληλα, ο κ. Ποδηματάς σημείωσε ότι μία σημαντική προτεραιότητα είναι να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, διαπίστωσε ότι, για να υπάρξει αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας, πρέπει να συνδράμουν πολλοί πυλώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, ένας εξ αυτών είναι και ο χώρος της υγείας. «Οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας το 2018 είναι της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες.
Είμαστε πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση, «η οποία διατείνεται για το φιλολαϊκό και κρατικό προσανατολισμό της, έχει οδηγήσει το μέσο νοικοκυριό της χώρας να δαπανά περίπου το 7,5% του μηνιαίου εισοδήματος για δαπάνες υγείας».

«Έχουμε τις μεγαλύτερες φορολογήσεις στην Ευρώπη και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά, σε κλάδους όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, κτλ» σχολίασε ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι, ενώ καταβάλλεται χρυσό τίμημα από το μέσο πολίτη στη δημόσια δαπάνη, διά της φορολογίας και της ασφαλιστικής εισφοράς, οι κακές υπηρεσίες υγείας οδηγούν τον πολίτη στη μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση και δαπάνη στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
«Ο επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματά του θα αποδώσουν και το ελληνικό κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει τα κέρδη του επενδυτή, δηλαδή τη βιωσιμότητα και τα κίνητρα, για να έρθει κάποιος να επενδύσει» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνος του τομέα Υγείας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, δήλωσε ότι, το 2018, «αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης ενός καθολικού δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι μία κουβέντα που πρέπει να ανοίξει, αλλιώς τα ταβάνια θα πέφτουν και το σύστημα θα γίνει προνοιακό» σημείωσε ο κ. Μπαργιώτας, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για καθολική κάλυψη υγείας είναι ένα ενιαίο δημόσιο καθολικό σύστημα υγείας.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στον ιατρικό τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ένα τεράστιο ανοιχτό πεδίο. «Πρέπει να υπερβούμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το σύστημα υγείας η παρούσα κυβέρνηση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαργιώτας.

Ο βουλευτής, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τομέα Υγείας του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη την αποτελεσματικότητα στους πόρους που δαπανώνται. Στο σημείο αυτό, τόνισε το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για τη φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι τα γενόσημα είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί να βελτιωθεί, από 25% που είναι το μερίδιό του, να ανέβει στο 60% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επειδή θέλουμε να είμαστε μία οικονομία έντασης γνώσης, πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην έρευνα και στη διασύνδεση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων με την παραγωγή» υπογράμμισε ο κ. Μαυρωτάς, τονίζοντας και τη σημασία της βιοτεχνολογίας.

Τέλος, είπε ότι πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Δεν μπορεί να έχουμε δέκα νοσοκομεία σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει κανένα νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική» σχολίασε ο κ. Μαυρωτάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης