«Η μετα-καταναλωτική συμπεριφορά οδηγεί, όλο και περισσότερο στην ανάγκη δημιουργίας ανώτερων προϊόντων, με προστιθέμενη αξία που αφορά είτε την πραγματική ποιότητα (πρώτη ύλη), είτε την πιστοποιημένη ποιότητα, είτε τη συμβολική ποιότητα» όπως σημείωσε ο προέδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στην εκδήλωση «Growing Together» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπεζας στο σκέλος που αφορούσε στην αγροτική επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος συγκρίνοντας την αγροτική οικονομία και την επιχειρηματικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας ως προς το μέγεθος της γεωγραφικής έκτασης, υπογράμμισε ότι η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου 1.700 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η Ελλάδα με 37 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει, περίπου 200 ευρώ ανά στρέμμα. «Με άλλα λόγια, συνέχισε ο ίδιος, έχουμε απόδοση 1 έως 9 σε σχέση με την Ολλανδία, η οποία ακολουθεί πολιτική αγοράς και καινοτομίας, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να εξάγει αγροδιατροφικά και αγροτεχνολογικά προϊόντα αξίας 94 δισ. ευρώ ετησίως, δεύτερη θέση στον κόσμο. Η επιτυχία τους οφείλεται στην «άριστη συνεργασία» σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας, καθώς και στην ποιότητα των υποδομών, στις υψηλές δυνατότητες στον τομέα των logistics και στην τοποθεσία του λιμανιού του Ρότερνταμ. Ο αγροδιατροφικός τομέας αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της ολλανδικής οικονομίας και απασχόλησης, έχει ισχυρό διεθνή προσανατολισμό και αντιπροσωπεύει το 21% της συνολικής αξίας των εξαγωγών».

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η θέση της χώρας μας στη Μεσόγειο και ο διαμετακομιστικός ρόλος του λιμανιού του Πειραιά, μπορούν να μας τοποθετήσουν ψηλότερα ανάμεσα στους παγκόσμιους παραγωγούς τροφίμων.

Επιπλέον πρόσθεσε: «Κοσμογονικές είναι οι εξελίξεις στην αγροδιατροφική, τόσο στις τεχνολογικές μεθόδους και εφαρμογές, όσο και στα καινοτόμα σχέδια και χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει αναπτύξει έναν δορυφόρο παρατήρησης της γης για να υποστηρίξει τη γεωργία ακριβείας, τη διαχείριση της γης και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές έχουν ξεκινήσει μια πραγματική «αγροδιατροφική επανάσταση», με ευεργετικά αποτελέσματα για αγρότες, ψαράδες και επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα. Αφού λοιπόν η Ελλάδα έχει την καλλιεργήσιμη γη, τον ήλιο, το νερό, το κατάλληλο κλίμα, που είναι τα απαραίτητα συστατικά, τότε όλα τα άλλα, αν και αργήσαμε, μπορούν να τα αποκτήσουν και να χρησιμοποιηθούν με κέρδος. Να γιατί η Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να χρηματοδοτήσει τους αγροεπιχειρηματίες!».