Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθειά της, καταλήγει η τρίτη έκθεση των θεσμών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.
Κομισιόν: Έως 6 δισ. ευρώ το κόστος των παροχών Τσίπρα
Ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ μπορεί να ανέλθει το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα τη διετία 2019 – 2020 εκτιμά η Κομισιόν, αποκαλύπτοντας σε ειδικό πίνακα το μεγάλο «χάσμα» στις θέσεις κυβέρνησης και Βρυξελλών. Μόνο για το τρέχον έτος το κόστος υπολογίζεται, με βάση την έκθεση της Επιτροπής, έως και 1,9 δις ευρώ.
Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020. Και τούτο όταν η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.
Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μεγάλης καθυστέρησης στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναλύει μία προς μία: από την αργή μείωση των κόκκινων δανείων έως τον «εκτροχιασμό» στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες.
Τι αναφέρουν για τις 120 δόσεις
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις 120 δόσεις, καθώς υποστηρίζεται πως η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη.
Συγκεκριμένα, οι θεσμοί αναφέρουν «για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών…».
Προβληματισμός και για τον ΦΠΑ
«Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βλέπουν αύξηση στις δαπάνες για συντάξεις
Αναφορά γίνεται και στις συντάξεις. Ειδικότερα, στην έκθεση η Κομισιόν υποστηρίζει πως αναμένεται να υπάρξει αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη.
«Η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019» σημειώνει.
Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκαν ανήσυχοι
Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης της δέσμης συστάσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Ειδικότερα, ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».
Από τη μεριά του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα «υγιή» δημοσιονομικά της έχει αυξηθεί η απασχόληση καθώς και η εσωτερική ζήτηση.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση».
Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.
Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.