«Πράσινο φως» για τη “δόση” των 640 εκατ ευρώ από την Κομισιόν, που αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση που «αντέδρασε γρήγορα», αλλά και «με υπεύθυνο τρόπο».
Αναφέρει και την καλή δημοσιονομική θέση της χώρας αλλά και το “ατού” των διαθεσίμων 34 δις ευρώ. Ωστόσο κρούει τον κώδωνα για μεγάλη ύφεση, για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, για κίνδυνο αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας αλλά και για μείωση των μισθών. Καταγράφει και νέες πιέσεις στο πεδίο της μετανάστευσης.
Πράσινο φως για τη “δόση” των 640 εκατ. ευρώ έδωσε η Επιτροπή, ποσό που φτάνει στα 748 εκατ. ευρώ μαζί με τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 1ου δανείου.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως ενέκρινε την έκτη έκθεση για την παρακολούθηση της Ελλάδας σε Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού αποτιμάται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει».
Αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση που “αντέδρασε γρήγορα” αλλά και “με υπεύθυνο τρόπο”. Αναφέρει και την καλή δημοσιονομική θέση της χώρας αλλά και το “ατού” των διαθεσίμων 34 δις ευρώ.
Ωστόσο κρούει τον κώδωνα για μεγάλη ύφεση, για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, για κίνδυνο αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας αλλά και για μείωση των μισθών. Καταγράφει και νέες πιέσεις στο πεδίο της μετανάστευσης.
Ουσιαστικά εισηγείται στους ΥΠΟΙΚ να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση του επόμενου πακέτου δόσεων. Δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο του πακέτου εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου ούτως ώστε να οδηγήσει μετά σε απόφαση του ESM περί ενεργοποίησης των παρεμβάσεων στο χρέος.
Γρήγορη αντίδραση
Στο κείμενο περιγράφεται και το σχέδιο στήριξης της απασχόλησης SURE το οποίο αναφέρεται πως θα περιλαμβάνει τους τομείς της μεταποίησης, των μεταφορών, του τουρισμού και της εστίασης παρέχοντας τη δυνατότητα ελαστικών μορφών εργασίας. Περιγράφεται και το πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα ισχύει από το 2021 αλλά και του σχεδίου “γέφυρα” για την προστασία πρώτης κατοικίας που θα ισχύει τον Ιούλιο και θα δέχεται αιτήσεις για 1 μήνα.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι φέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, εκτιμά το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων καθώς και των παρεμβάσεων ρευστότητας στα 19,7 δισ. ευρώ
Για τα κέρδη ομολόγων αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές δεν επιθυμούν τη χρήση τους για επενδύσεις αλλά για την απομείωση του χρέους και η διαπραγμάτευση για την εν λόγω αλλαγή χρήσης θα συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο
Επίσης, αναφέρει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ και είναι κατά 340 εκατ. ευρώ υψηλότερες από τον στόχο μείωσης που έχει τεθεί. Ενώ ζήτησε και ταχύτερη απομείωση των κρατικών εγγυήσεων.
Η Επιτροπή επισημαίνει πως ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης «άλλαξε ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη” αλλά “η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα».
Επισημαίνει πως οι αρχές «έχουν αναπροσαρμόσει τις πολιτικές προτεραιότητές τους με υπεύθυνο τρόπο, κινητοποιώντας αμέσως ένα μεγάλο πακέτο στήριξης του εισοδήματος και της ρευστότητας, ενώ παραμένουν δεσμευμένοι να διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μόλις υποχωρήσουν οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία». Επισημαίνεται πάντως πως μία σειρά από μεταρρυθμίσεις επηρεάστηκαν σοβαρά λόγω της πανδημίας
Συνολικά, εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 10% το 2020 και να ανακάμψει αρκετά έντονα το 2021, αλλά “οι προβλέψεις υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας”.
Η εκτίμηση βασίζεται σε σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού από τα μέσα Μαΐου, κάτι που προβλέπεται πως θα περιορίζει τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο στις περισσότερες βιομηχανίες και στο τρίτο τρίμηνο στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Γίνεται λόγος και για καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με μεγαλύτερης διάρκειας ταξιδιωτικούς περιορισμούς έως και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επισημαίνεται επίσης πως τα «μέτρα πολιτικής αναμένεται να μειώσουν το βάθος της ύφεσης και να στηρίξουν μια σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021».
Οι ασάφειες σχετίζονται με «τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού, την πορεία της πανδημίας καθώς και τις επιπτώσεις της κρίσης στην παραγωγή, στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών».
Πλήγμα σε τουρισμό – ναυτιλία – ανεργία – μισθούς
Επισημαίνεται πως οι κλάδοι του τουρισμού και της ναυτιλίας που είναι «πολύ σημαντικοί για την οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα». Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το 2020 και η οικονομική κρίση μπορεί επίσης να αντιστρέψει τη πρόσφατη μείωση στο ποσοστό φτώχειας. Επίσης «οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η πτωτική πίεση στους μισθούς θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό».
Το δημοσιονομικό πεδίο
«Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε αυτήν την κρίση από μια σχετικά ευνοϊκή δημοσιονομική θέση, με σημαντικά αποθέματα (34 δισ. ευρώ), ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλές μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης χρέους.
Επισημαίνεται πως η δημοσιονομική προσαρμογή “έχει καταστήσει την Ελλάδα ως ένα κράτος με πιο ισχυρά εφόδια για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κορονοϊού σε σύγκριση με τη θέση που είχε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση της προηγούμενης 10ετίας».
Αναφέρεται πως εκτός από την πανδημία η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης νέες πιέσεις στο πεδίο της μετανάστευσης.
Εκτιμάται πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, αλλά θα γίνει ξανά πλεόνασμα το 2021.
Ωστόσο επισημαίνεται πως «τα δημόσια οικονομικά αντιμετωπίζουν περαιτέρω κινδύνους σε σχέση με τις τρέχουσες δικαστικές υποθέσεις και τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπηρεσιών».
Γίνεται αναφορά στην αναμενόμενη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και για τους κινδύνους από την ΕΤΑΔ και από την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.