Ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% φέτος θα πετύχει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν εκτιμά παράλληλα ότι το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση, στο 2,2%.

Όπως αναμενόταν, η Επιτροπή στις νέες, χειμερινές της προβλέψεις, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, βελτίωσε την πρόβλεψή της για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Για το 2021, ωστόσο, διατήρησε την πρόβλεψη στο 2%.

Σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της, η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3% και το 2021 στο 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

Οι σημερινές θετικές ειδήσεις, σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, ενισχύουν τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιτύχει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η έκθεση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει για την Ελλάδα ότι η αναπτυξιακή δυναμική θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστούν.

Καταγράφεται επίσης επιτάχυνση πληθωρισμού από το 0,5% το 2019 στο 0,7% φέτος και στο 0,9% το 2021. Αναφέρεται πως ο σχετικά χαμηλός αυτός δείκτης τιμών φέτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό στο κλάδο της ενέργειας, ενώ η ανοδική τάση το 2021 αναμένεται να προέλθει από την επιτάχυνση στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι για το γ’  τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, αναφέρει η Επιτροπή.

Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε ορισμένες αγορές, “η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα” επισημαίνεται.
Στήριξη από την κατανάλωση

Αναφέρεται επίσης πως η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.

Γίνεται σαφές πως ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Επίσης, η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Για το 2020 αναφέρεται πως η ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών (επέστρεψε στα επίπεδα πριν από την κρίση), αλλά και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, των επενδύσεων και της κατανάλωσης αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.

Επίσης η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, λόγω της μέτριας ανάπτυξης των εξαγωγικών εταίρων και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς.

Επίσης, η  αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.