Πάνω από 140.000 υπάλληλοι εργάζονται στα ξενοδοχεία της χώρας με τη συντριπτική πλειονότητα στα εποχικής λειτουργίας (120.000) και τώρα βλέπουν τις επιχειρήσεις να κλείνουν ως τα τέλη του Απρίλη.

Παρότι βρίσκονται εν αναμονή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, εκτιμάται ότι και αυτοί οι υπάλληλοι εντάσσονται στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση.
Η εξέλιξη κρίνεται κατ΄αρχήν  θετική για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους καθώς ένα «άτακτο» κλείσιμο των ξενοδοχείων θα οδηγούσε άγνωστο σε πόσες απολύσεις ενώ τώρα οι ξενοδόχοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.  

Κι ενώ ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με όσους υπαλλήλους έχουν απολυθεί στο τέλος του 2019, ο Υπ. Τουρσμού Χάρης  Θεοχάρης απαντώντας στους Έφη Αχτσιόγλου και Κατερίνα Νοτοπούλου, δήλωσε σχετικά:

 Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας νομοθετεί και εφαρμόζει άμεσα ένα ευρύ δίχτυ προστασίας για όλες τις πληττόμενες κατηγορίες εργαζομένων από το αιφνίδιο κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Αναλαμβάνουμε ειδικά μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων.

 Ειδικότερα:

-Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο  θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

-Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δε θα είχαν απώλειες εισοδημάτων,  θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση από τις 18/3 και μετά. Όμως, ακόμα και για όσους απολύθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, θα υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευθούν εισοδηματικά.

«Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία»

«Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία», μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο Κ. Βασιλικός τονίζει, ότι «με την αναπόφευκτη κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των εργασιών και στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας επισφραγίζεται το γεγονός πως «ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο».

Την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας αναφέροντας ότι εν αναμονή των κυβερνητικών μέτρων για τον τουρισμό στο πλαίσιο της στήριξης όλων των κλάδων, «οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες να το επιτρέψουν, να πρωταγωνιστήσουν και πάλι στην ανάταξη της οικονομίας, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της κρίσης στηρίζοντας την κοινωνία».

Ακολουθεί η σχετική επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων:

Προς :

κ.Κυριάκο Μητσοτάκη / Πρωθυπουργό της Ελλάδας

κ.Χάρη Θεοχάρη / Υπουργό Τουρισμού

κ.Άδωνι Γεωργιάδη / Υπουργό Ανάπτυξης

κ. Χρήστο Σταϊκούρα / Υπουργό Οικονομικών

κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη / Περιφερειάρχη Ηπείρου

Κοινοποίηση :

κ.Γρηγόρη Τάσιο / Πρόεδρο Π.Ο.Ξ

κ.Ιωάννη Ρέτσο / Πρόεδρο Σ.Ε.Τ.Ε

κ.Αλέξανδρο Βασιλικό / Πρόεδρο Ξ.Ε.Ε

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,

Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που αναγκαστικά αναστέλλουν τη λειτουργία τους και αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων για το κλείσιμο των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας που πλήττει την χώρα μας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ξενοδοχεία και καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτή τη στιγμή έχουν μηδενικές πληρότητες, μηδενικές εισπράξεις, αντιμετωπίζουν μαζική ακύρωση υφιστάμενων κρατήσεων και έλλειψη νέων, ενώ παράλληλα όλες οι παράπλευρες λειτουργίες των μονάδων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π.) έχουν σταματήσει.

Επιπροσθέτως, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των πληροτήτων και του κύκλου εργασιών, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις τουριστικές μονάδες, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης και το μόνο που επιτυγχάνεται με την συνέχιση της λειτουργίας όλων αυτών των επιχειρήσεων, είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία τα εξής:

1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

 2. Την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για όσο καιρό θα ισχύσει αυτή η αναστολή λειτουργίας με τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν ή θα ισχύσουν και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

3. Την πρόβλεψη για την λειτουργία κάποιων ξενοδοχείων ανά περιοχή, με βάση τα πληθυσμιακά́ τους κριτήρια, για την εξυπηρέτηση των λίγων επισκεπτών που μπορεί ακόμα να υπάρχουν, όπως είναι αυτοί που επισκέπτονται μία περιοχή για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας. Να ενταχθούν όμως και αυτά τα ξενοδοχεία, όπως και τα υπόλοιπα,στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί.

Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας.

Σας ευχαριστούμε εκ΄των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Για την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος

Σπύρος Σουρέλης

Ο Γενικός Γραμματέας

Στάθης Σιούτης