Την άμεση κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης που διατίθενται στην αγορά επιδιώκει να εξασφαλίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ορίζεται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δώσει καταληκτική προθεσμία τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο ο υπουργός ΠΕΝ, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει την απόσυρση αυτή νωρίτερα από την προβλεπόμενη της Ε.Ε.
Μάλιστα, το υπουργείο βάζει στόχο για την κατάργηση των πλαστικών τον Ιούνιο του 2020.
Ο κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να πείσει το καταναλωτικό κοινό ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αναφέρει τα επίσημα στοιχεία μίας μελέτης της WWF, από την οποία προκύπτει ότι «κάθε μέρα 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες».
Αυτό σημαίνει, επισημαίνει ο υπουργός, ότι «μεγάλη ποσότητα πλαστικού καταναλώνεται από ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας», προσθέτοντας πως σκοπός της χώρας μας είναι να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης.
Τα μέτρα που θα ληφθούν για την κατάργηση των πλαστικών
– Μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων
– Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης
– Επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030)
– Συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία
– Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα
– Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση
Τα προϊόντα που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά:
1. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών
2. Περιέκτες τροφίμων Κύπελλα-Ποτήρια
3. Περιέκτες ποτών
4. Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς
5. Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση.
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δεδομένου ότι «στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του Ιδρύματος, που έχει υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά. Αυτές περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες καθαρισμού θαλασσών, δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών».