Κατά 9,3% περιορίστηκαν οι γερμανικές εξαγωγές το 2020, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δείκτη από την οικονομική κρίση του 2009. Αισιόδοξες ωστόσο είναι οι προβλέψεις για ταχεία ανάκαμψη, ενώ η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα υπολογίζεται έως το καλοκαίρι του 2022.

Η πανδημία του κορωνοϊού, που επιβαρύνει ιδιαίτερα την οικονομία προκάλεσε, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, βαθιές «τρύπες» στο ισοζύγιο των εξαγωγών της Γερμανίας για το 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2019 κατά 9,3% στα 1204,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση από την οικονομική κρίση του 2009, όταν είχε μειωθεί κατά 18,4%. Την ίδια ώρα, για το 2020 ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε κατά 7,1% στα 1.025,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κλείσιμο των συνόρων, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και στις μεταφορές, αποτελούν τις κύριες αιτίες της περιορισμένης εξαγωγικής δραστηριότητας των γερμανικών επιχειρήσεων, η οποία, αν και αυξήθηκε για οκτώ διαδοχικούς μήνες, δεν ήταν ικανή να καλύψει τις απώλειες. Στη θετική ανάπτυξη συνέβαλε πάντως η αύξηση κατά 0,1% των εξαγωγών προς την Κίνα και τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ανάκαμψη πάντως θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες ορατή, καθώς η Κίνα, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αναμένει ανάπτυξη ύψους 8,5 για το τρέχον έτος. Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, οι γερμανικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στο προ κρίσης επίπεδο το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2022, με την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν και τα διαδικαστικά προβλήματα λόγω του Brexit.

Η αισιοδοξία επιβεβαιώνεται και από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το οποίο για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους κατέγραψε αύξηση από 1,9 σε 6,0 μονάδες στον δείκτη που καταγράφει το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων, καθώς η έναρξη των εμβολιασμών, αλλά και η αυξημένη τηλεργασία οδήγησαν σε «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Οι Γερμανοί βιομήχανοι ωστόσο εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε κρατιδιακό επίπεδο. Ενόψει τηλεδιάσκεψης που θα έχει αύριο με την κεντρική κυβέρνηση και τα κρατίδια, η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) ζήτησε «να σταματήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και οι τοπικιστικές προσεγγίσεις» και να παρουσιαστεί ένα «αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα με ομοιόμορφα κριτήρια, για μια ασφαλή και δίκαιη επαναλειτουργία της οικονομίας, όπου αυτό είναι επιδημιολογικά υπεύθυνο».