Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέχισε να ενισχύεται με ισχυρό διψήφιο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα επιταχυνόμενος σε +34% τον Αύγουστο από +31,7% τον Ιούλιο. Συνολικά, στο διάστημα Μάρτιος-Αύγουστος, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε μέση αύξηση 22,9%, με τάση επιτάχυνσης μετά τον Μάιο και τη σταδιακή άρση του lockdown Παράλληλα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 9,4% τον Αύγουστο, έναντι μικρότερης ενίσχυσης κατά 3,4% τον Ιούλιο. Συνολικά, στο επτάμηνο Μάρτιος-Αύγουστος, η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών κατέγραψε ρυθμό αύξησης +2,2%.
Οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στο δημόσιο εμφανίζουν συνολικά μείωση σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 28 Αυγούστου, με την εικόνα του Αυγούστου να εμφανίζει βελτιωμένη σε σύγκριση με αυτή του Ιουλίου.
Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου-27 Αυγούστου καταγράφει μείωση -11,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ο ρυθμός πτώσης περιορίστηκε σε -3,7% από -8,6% τον Ιούλιο.
Σταδιακή βελτίωση εμφανίζουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με ραγδαία και απότομη μείωση της ζήτησης λόγω της επιβολής των μέτρων περιορισμού. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης της ηλεκτρονικής δαπάνης στους χώρους εστίασης υποχώρησε σε -9,7% στο πρώτο μισό του Αυγούστου (από -32,9% τον Ιούλιο), στις εταιρείες μεταφορών σε -29,6% (από -56,2%) και στα ταξιδιωτικά γραφεία σε -60,8% (από -62,8%).
Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφεται στα διόδια (+125,1% από +125,7%), στις εταιρείες ενέργειας (+67% από +57,4%), στα οικοδομικά υλικά (+35,3% από +39,1%), στα super markets και παντοπωλεία (+21,2% από +31,8%) και στους φούρνους (+68,9% από +65,9%). Αντίθετα, αντιστροφή της αυξητικής τάσης που είχε καταγραφεί τον Μάιο και Ιούνιο συνεχίζει να εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που μειώθηκαν 18,4% στο πρώτο μισό του Αυγούστου από -12,3% τον Ιούλιο.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν και μια μεταστροφή των πολιτών σε ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών και δεν αποτελούν αποκλειστικά ένδειξη αυξημένης ζήτησης.