Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, που ήταν ήδη υψηλό, αυξήθηκε στο 14,4% του ενεργού πληθυσμού το πρώτο τρίμηνο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο INE.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 13,8%, η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Η απώλεια θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς ο τουρισμός, που είναι πυλώνας της ισπανικής οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά από τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στις 14 Μαρτίου.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 3,31 εκατ. άτομα, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση κατά 121.000 ανθρώπους, αλλά η INE υπογραμμίζει πως είναι «πιθανόν πολλοί μισθωτοί που έχασαν την εργασία τους να κατατάσσονται στην κατηγορία των ανενεργών», καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η συνήθης στατιστική έρευνα έχουν μεταβληθεί λόγω της καραντίνας.

Ο αριθμός των ανέργων κατά συνέπεια θα είναι υποεκτιμημένος, καθώς ο αριθμός των «ανενεργών», δηλαδή όσων δεν αναζητούν πλέον απασχόληση, αυξήθηκε κατά 257.500 το πρώτο τρίμηνο.

Ο αριθμός των ενεργών απασχολουμένων (που έχουν εργαστεί τουλάχιστον μία ώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς) καταγράφει «την ισχυρότερη πτώση του από το 2013», καθώς χάθηκαν 285.600 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την INE.

Ωστόσο «ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψιν τους μισθωτούς που επηρεάζονται από το σχέδιο μερικής ανεργίας», οι οποίοι θεωρούνται απασχολούμενοι, καθώς η μερική ανεργία είναι διάρκειας μικρότερης των τριών μηνών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 3,9 εκατ. Ισπανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς μερικής ανεργίας λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο.

Τουλάχιστον 275.900 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών, 9.100 στη γεωργία και 6.200 στις κατασκευές, εξήγησε το INE.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας μπορεί να αυξηθεί στο 20,8% το 2020 στην Ισπανία, ενώ η Τράπεζα της Ισπανίας αναμένει η ανεργία να διαμορφωθεί μεταξύ του 18,3% και του 21,7% ανάλογα με τη διάρκεια της καραντίνας.