Υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020, καθώς μέχρι τώρα οι προσφορές προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.
Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 110 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,51%.
Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.
Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από τηνStandard & Poor’s, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.
Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Σε μισή ώρα αναμένεται να κλείσει το βιβλίο των προσφορών για την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου καθώς παρατηρείται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας μέσω της οποίας το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο – 0,14% από – 0,20% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.
Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.