Το «χέρι στην τσέπη» καλούνται πλέον να βάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, που από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 είδαν τη φαρμακευτική δαπάνη να εκτοξεύεται στα 8,5 δισ. ευρώ για να επιστρέψει στα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως αμέσως μετά τη χρεοκοπία της χώρας.

Το «πάρτι» φαίνεται να τελειώνει οριστικά, καθώς το Υπουργείο Υγείας με αφορμή μνημονιακές δεσμεύσεις ανεβάζει τις υποχρεωτικές εκπτώσεις έως και το 45% στα φάρμακα που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση εκτιμήσεις της ίδιας της φαρμακοβιομηχανίας, από 303 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό του rebate το 2016, εφέτος θα ανέλθει τουλάχιστον στα 440 εκατ. Προκύπτει, δηλαδή, μια «ανάσα» για τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας, τα οποία εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό των εκπτώσεων που κάνουν οι φαρμακευτικές για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από 9- 24% (rebate όγκου) εκτοξεύεται στο 14-30%, ενώ παράλληλα οι εταιρείες θα επιβαρύνονται από εδώ και στο εξής με επιπλέον 25% τέλος εισόδου για κάθε νέο καινοτόμο φάρμακο που θα έρχεται στην Ελλάδα και θα εντάσσεται στη θετική λίστα, ώστε να καλύπτεται από τα Ταμεία.

Παράλληλα, «λειτουργεί» και το claw back, δηλαδή η πληρωμή από τις φαρμακευτικές των υπερβάσεων στις δαπάνες του φαρμάκου πέραν του κλειστού προϋπολογισμού των 1,94 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Πέρυσι το ποσό του claw back που θα παρακρατηθεί από τις επιχειρήσεις του φαρμάκου άγγιξε τα 450 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο θα ισχύει αναδρομικά για προϊόντα που ήδη έχουν λάβει τιμή από τις αρχές του έτους.

Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες παράγουν και εισάγουν στη χώρα μας τα νέα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και εντάσσουν ασθενείς σε προγράμματα κλινικών δοκιμών, αναμένεται να αντιδράσουν με άρνηση εισόδου νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αλλά και περιορισμό των κλινικών μελετών, οι οποίες στην ουσία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών τους.