Με όλους τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς να είναι θετικοί και να κάνουν λόγο για ένα αναπτυξιακό βήμα, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με τις κοινοτικές οδηγίες για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων».

Ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Παντελής, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε, εναρμονίζεται με την κοινοτική οδηγία για την έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου, με στόχο μεταξύ άλλων τη πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ θα επιφέρει και σημαντική μείωση του κόστους σε επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για θαρραλέο βήμα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Ευτύχης Βασιλάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κινδυνεύει να μείνει το νέο πλαίσιο εταιρικών μετασχηματισμών, αν δεν ακολουθήσει άμεσα αντιστοίχιση με φορολογία και ειδικά κίνητρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, Βασίλης Καμπάνης, σημείωσε ότι «είναι θετικό οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις», επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να επιδοτηθεί το κόστος των εταιριών για τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών, Ιωάννα Αναστασοπούλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που λήφθηκαν υπόψη στο νομοσχέδιο οι απόψεις και παρατηρήσεις που είχε εκφράσει ο σύνδεσμος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις για τον μετασχηματισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απλοποίηση της διαδικασίας μετασχηματισμού των εταιρειών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλιας, χαρακτήρισε «θετικό βήμα το νέο πλαίσιο εταιρικού μετασχηματισμού που επιτρέπει τις αλλαγές στη διάρθρωση των επιχειρήσεων».

Όπως είπε, τώρα γίνεται πιο σαφές το πλαίσιο, αλλά και πιο εφικτή η διαδικασία για εταιρίες διαφορετικών μορφών, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει ο μετασχηματισμός να αφορά και τις προσωπικές εταιρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε επίσης, ότι είναι μικρό το διάστημα που προβλέπεται μέχρι τον Απρίλιο για την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων.

«Ο ΣΕΠΕ ήταν πάντα υπέρ των ψηφιακών συναλλαγών. Είναι πολύ σωστό και θετικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρέωση του Δημοσίου να αποδέχεται ηλεκτρονικά τιμολόγια. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε ως προς την εφαρμογή του νέου πλαισίου και να εξετάσουμε τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν, γιατί αν δεν είναι έτοιμες, θα έχουν ένα διοικητικό κόστος», τόνισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Γιώτα Παπαρίδου.

Ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, υπογράμμισε πως «είναι πολύ θετικό, ότι στο νομοσχέδιο που έχει άμεση σχέση με τις μετατροπές των εταιριών, λαμβάνεται υπόψη και το εθνικό δίκαιο».

«Είναι επίσης μια θετική και ουσιαστική εξέλιξη ότι σε αυτές τις διατάξεις λαμβάνονται υπόψη και οι διαδικασίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο συμβολαιογραφικός τύπος κρίθηκε απαραίτητος, εξασφαλίζοντας έτσι τη νομιμότητα, ενώ διασφαλίζει και τα χρηματικά ποσά που διακινούνται για τις συγχωνεύσεις εταιριών», σημείωσε.

Για σημαντική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των εταιρικών μετασχηματισμών, έκανε λόγο η Αναστασία Στάμου, υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Με το νομοσχέδιο διορθώνεται η εσωτερική νομοθεσία, αναμορφώνεται το πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματισμών, ενώ αποδεσμεύονται από το φορολογικό πλαίσιο», επεσήμανε.

Ο Ιωάννης Κοϊμτζόγλου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων ορισμένων άρθρων για την ηλεκτρονική τιμολόγηση (και αν είναι υποχρεωτική ή προαιρετική) και ζήτησε να επεκταθεί η χρήση τους σε όλες τις μορφές των δημοσίων συμβάσεων, ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού. Όπως είπε, αυτό θα επιφέρει ελάφρυνση και στους μικρούς διαγωνισμούς. 

Ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, Παναγιώτης Αλαμάνος, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που κινείται σε θετική κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι δημιουργείται ένα απαραίτητο πλαίσιο για επενδύσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. 

Παράλληλα, ζήτησε ορισμένες αποσαφηνίσεις, όπως τον προσδιορισμό κεφαλαίων των νέων εταιριών.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παρασκευή Ματθαίου, έκανε λόγο για «εξαιρετική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου» και πρόσθεσε ότι η ανάγκη ήταν δεδομένη, καθώς μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες οι διατάξεις, ενώ αγνοούνταν περιπτώσεις διαφορετικού τύπου εταιριών.

«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα για την απαραίτητη ευελιξία των επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να προσελκύσουν κεφάλαια, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διαφάνεια σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης