«Δεν υπάρχει χώρος για προνόμια για κανέναν σε μια ελεύθερη αγορά, ιδίως σε καιρούς κρίσης σαν τους σημερινούς όπου το πρωτεύον είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

«Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, η ισχυρή δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και συνολικά της κυβέρνησης για άρση των στρεβλώσεων και ταχεία αναμόρφωση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς προς τα Ευρωπαϊκά πρότυπα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει το συντομότερο να υλοποιηθεί».

Η Ελληνική Παραγωγή τονίζει ακόμη, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η τελευταία τριμηνιαία Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020) επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τα αρνητικά πρωτεία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι συνέπειες αυτού γίνονται εύκολα αντιληπτές, όταν, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2019), η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά Euro600 εκατ., των φόρων και εισφορών κατά Euro140 εκατ. και της απασχόλησης κατά 12.000 θέσεις εργασίας. Είναι καιρός να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και να προωθηθεί η σύζευξη με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί υγιής και ουσιαστικός ανταγωνισμός.

Μόνο έτσι η χώρα μας θα συμμετέχει ισότιμα στην ενεργειακή Ένωση, αντί να αποτελεί μια νησίδα εξαίρεσης όσον αφορά τους κανόνες αλλά και τις τιμές. Είναι καιρός να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με την εισαγωγή του target model αλλά και με τη σταδιακή άρση των «ειδικών καθεστώτων» που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, στερώντας τους το δικαίωμα να επωφεληθούν από μια λειτουργούσα, ελεύθερη και διαφανή αγορά ηλεκτρισμού.

Μπροστά στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημική κρίση αλλά και ο μετασχηματισμός της οικονομίας, η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να συμβάλει, όπως έκανε και με την δεκαετή κρίση 2009-2019. Δεν διεκδικεί -ούτε είχε ποτέ- προνομιακή μεταχείριση, παρά μόνο κανόνες ισότιμους με αυτούς που εφαρμόζονται και στις λοιπές χώρες της ΕΕ.