Η επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων τα οποία κουρεύτηκαν με το PSI το 2012 είναι αναμφισβήτητη όπως ενδεικτικά σημειώνουν οι Financial Times (FT) επικαλούμενοι χρηματοπιστωτικούς κύκλους στο Σίτι του Λονδίνου και τη Ν. Υόρκη.
Ανάμεσα στους επενδυτές που αντέδρασαν θετικά στην ανταλλαγή ομολόγων είναι ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και διεθνείς επενδυτέςΌντως όπως σημειώνεται από τους ειδικούς αναλυτές το λεγόμενο SWAP ύψους 30 δις ευρώ ολοκληρώθηκε και μάλιστα με τον «πήχη» να είναι υψηλότερος του αναμενομένου.
Σημειώνεται πως η έξοδος αυτή στις διεθνείς αγορές δεν είχε στόχο την προσέλκυση ρευστότητας υπό τύπoν δανειοδότησης, αλλά στόχευε σε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο και ενδεχομένως πιο σημαντικό:
Την αναδιάρθρωση ενός τμήματος του χρέους με την οικειοθελή προσέλευση των επενδυτών οι οποίοι κλήθηκαν να ανταλλάξουν κουρεμένα ομόλογα από το PSI με νέα ομόλογα. Ήταν δηλαδή ζήτημα έκφρασης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία κυρίως όσον αφορά στις προοπτικές της. Η αποδοχή από τους επενδυτές ξεπέρασε το 80%, ποσοστό που στις διεθνείς αγορές θεωρείται εξαιρετικά υψηλό και μάλιστα κάτω από τις ισχύουσες συνθήκες.
Οι FT επισημαίνουν πως η επιτυχής ολοκλήρωση του SWAP σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις παγκόσμιες αγορές το επόμενο έτος. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει το χτίσιμο ενός ταμειακού αποθέματος ύψους 12-15 δις ευρώ το οποίο θα αποτελέσει «μαξιλαράκι» προστασίας, καθώς η χώρα προετοιμάζει την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Ανάμεσα στους επενδυτές που αντέδρασαν θετικά στην ανταλλαγή ομολόγων είναι ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και διεθνείς επενδυτές. Οι τελικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες που αφορούν το εγχείρημα αναμένονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (OΔΔΗΧ) την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου.
Θεωρείται πως την επιτυχία του εγχειρήματος σφράγισε και το γεγονός ότι όλοι οι ξένοι οίκοι εξέδωσαν αναλύσεις και ανακοινώσεις τασσόμενοι υπέρ της ανταλλαγής αυτής. Παρότι το SWAP δεν προσφέρει φρέσκο χρήμα στα δημόσια ταμεία το εγχείρημα θεωρείται υψίστης σημασίας για τα ελληνικά ομόλογα καθώς το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών εκπέμπει αναντίρρητα σήμα ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί πως τα υπό αντικατάσταση ομόλογα έληγαν από το 2023 έως και το 2042 και αντικαταστάθηκαν με πέντε νέα ομόλογα χρονικής διάρκειας 5, 10, 15 και 25 ετών.
Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή τους για αυτό το SWAP, οι FT καταλήγουν ότι η επιτυχία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προγραμματισμένη επιστροφή της Ελλάδας στον ομαλό δανεισμό από τις αγορές στις αρχές του επόμενου έτους.
Διαβάστε επίσης: