Ύφεση μικρότερη του αναμενομένου, μόλις 0,9% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο εφέτος, αντανακλώντας τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από την πανδημία κυρίως από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, και αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και η εφαρμογή του είναι προς την ορθή κατεύθυνση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2019 σημείωσε μείωση 1,6%. Με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο τέλος του α’ τριμήνου φέτος σε 47,739 δισ. ευρώ από 48,515 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο πέρυσι, καταγράφοντας μείωση κατά 776 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά,
Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την ετήσια σύγκριση, υπήρξαν οι εξής μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών:
*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,7% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2%).
*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 6,4%.
*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2,5% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,01%).
*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,2% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,3%).
Μεταξύ α’ τριμήνου 2020 και δ’ τριμήνου 2019, υπήρξαν οι εξής μεταβολές:
*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,3%).
*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 8,4%.
*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,1% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 2,3%).
*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,4% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 8%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης κ.λπ.).
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών είναι η εξής: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης σε ετήσια βάση -0,9%.
»Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
»Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
»Η συντεταγμένη πορεία της κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».