Το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 άνοιξε σήμερα τις πύλες του και ολοκληρώνεται αύριο, στο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών του Μεγάρου Μουσικής, με θέμα «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον». Πλαισιωμένο από κορυφαίους ομιλητές που θα θέσουν επί τάπητος τις προκλήσεις, τις εξελίξεις, τις τάσεις και τις ανάγκες του κλάδου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας στην επόμενη μέρα του εξελίσσεται πάνω σε μια πλούσια ατζέντα όπου τον λόγο έχει η εξωστρέφεια και οι δυναμικές συμπράξεις.

Πίσω από τη δυναμική προσπάθεια που δίνει ενεργό παρών για τρίτη χρονιά (2018, 2020 και σήμερα) βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΜΒΙΟ A.E. Φίλιππος Πετρίδης. Σε διοργάνωση της εταιρείας συμβούλων ΑΜΒΙΟ Α.Ε., με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 3ο Συνέδριο καλείται να απαντήσει στους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε «Ένα Ανθεκτικό Μέλλον».

Οι κλυδωνισμοί από την περίοδο της πανδημίας, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποσβεσθεί τελείως, οι προκλήσεις που θέτει στον κλάδο η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, επιβάλλουν ένα πολύπλευρο σχεδιασμό και τροποποίηση ή προσαρμογή των πολιτικών σε όλους του τομείς.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής, της μεταποίησης, της μεταφοράς, της εμπορίας και η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το περιεχόμενο θεματικών ενοτήτων που αναπτύσσονται, φαίνονται και οι στόχοι της καλά συντονισμένης προσπάθειας. «Επενδύσεις και Χρηματοδότηση στην Ιχθυοκαλλιέργεια», «Ιχθυοκαλλιέργεια και Κλιματική Αλλαγή», «Διεθνείς Τάσεις της Αγοράς για τα Προϊόντα Ιχθυοκαλλιέργειας», «Υγεία και Ιχθυοκαλλιέργεια», «Πολιτική και Χρηματοδοτήσεις», «Καινοτομία στην Ιχθυοκαλλιέργεια – Προηγμένη Τεχνολογία», «Διαχείριση της Υγείας των Ψαριών», «Βιώσιμη Ανάπτυξη», είναι οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του διήμερου συνεδρίου.

Η ιχθυοκαλλιέργεια θέλει να εξασφαλίσει βιώσιμες επενδύσεις, να συνεχίσει να προωθεί περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να υιοθετήσει καινοτόμες λύσεις και νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την αειφορία του.

Σε αυτό συμβάλουν οι διεθνείς συνεργασίες και συμπράξεις, οι οποίες βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα του Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διεθνών συνεργασιών του κλάδου επιλέχθηκε η Ινδία ως τιμώμενη χώρα για το 2024. Τον διεθνή χαρακτήρα του Συνεδρίου επιβεβαιώνει επίσης η παρουσία αντιπροσωπειών από τις πρεσβείες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ εκπροσωπείται και το Υπουργείο Αλιείας και Γαλάζιας Οικονομίας της Σομαλίας. Τέλος στο Συνέδριο συμμετέχουν ομιλητές οι οποίοι προέρχονται από 15 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, ΗΠΑ.

Σημειώνεται επίσης πως το Συνέδριο λειτουργεί και ως ένας κόμβος συνάντησης παραγωγών, επενδυτών, αλλά και δημόσιων και επιστημονικών φορέων που έχουν συνάφεια με τον κλάδο. Έτσι θα παρευρεθούν στελέχη των Υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, ενώ παρουσία θα έχουν και ευρωπαϊκοί δημόσιοι φορείς και Ιδρύματα, όπως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Διεύθυνση DG-Mare της ΕΕ με τον τομέα της Θαλάσσιας Πολιτικής & Γαλάζιας Οικονομίας (MARE.A), η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), η Ένωση Επιχειρήσεων Υδατοκαλλιέργειας της Ισπανίας (APROMAR).

Στο κατάλληλα διαμορφωμένο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής λειτουργούν 31 περίπτερα χορηγών, οι οποίοι προέρχονται από 11 χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ.

Εκπροσωπούνται επίσης τέσσερεις κλαδικοί φορείς και 43 παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. H παρουσία ως χορηγών σημαντικών επιχειρήσεων άλλων κλάδων (τροφές, κλουβιά -δίχτυα, κατασκευή σκαφών, επιχειρήσεις τεχνολογίας, ιατρικών εξοπλισμών και φαρμάκων, μηχανημάτων παραγωγής και συσκευασίας, ασφάλισης κ.α.) δείχνει πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση των ιχθυοκαλλιεργειών στο σύνολο της Εθνικής Οικονομίας.

Επιπλέον, η συμμετοχή και αλληλεπίδραση όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ουσιαστικός παράγοντας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και προώθηση των υπεύθυνων και καινοτόμων πρακτικών που θα εξασφαλίσουν για τον κλάδο ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης