Ο ρόλος του ελληνικού τουρισμού για την κοινωνία, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον, στη σημερινή, ταχύτατα μεταβαλλόμενη πραγματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Shaping the Future of Tourism» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«H επιταγή της ενσωμάτωσης των αρχών της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές της τουριστικής δραστηριότητας είναι πιο έντονη από ποτέ. Το υπουργείο Τουρισμού, υλοποιεί τη στρατηγική του με όραμα έναν ισχυρό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη, ενώ υπάρχουν οι στέρεες βάσεις, η δυναμική, αλλά και οι ευκαιρίες και τα εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό. Ο τελικός στόχος είναι ξεκάθαρος: Η Ελλάδα να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Με κοινή στόχευση, συντονισμό και συνεργασία, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Να εδραιώσουμε την Ελλάδα ως έναν προορισμό παγκόσμιας απήχησης, που διακρίνεται για την ποιότητα, την αυθεντικότητα, και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Να διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον στο οποίο ο ελληνικός τουρισμός θα είναι πρωταγωνιστής και θα υπηρετεί στόχους βιωσιμότητας, προστασίας και οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας».

Η κυρία Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι το 2024 θα καταγραφεί ως η νέα χρονιά – αναφοράς για τον τουρισμό στη χώρα μας. Μία χρονιά η οποία, όπως είπε, αναμένεται να κλείσει με ιστορικά υψηλά τόσο σε εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση όσο και σε εισπράξεις, όπου φαίνεται ότι θα φτάσουμε τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των 20,5 δισεκατομμυρίων του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ο τουρισμός, όπως είπε η υπουργός, βρίσκεται στην αιχμή της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. «Η σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια, είναι απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αλλά και της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε η υπουργός.

Από το βήμα του συνεδρίου, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας, όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η κλιματική κρίση, αλλά και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με προσαρμογές στη νομοθεσία και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία εισάγονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας της οικονομίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετείται ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση. Ενός συστήματος το οποίο επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παράσχης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ μιλώντας στο συνέδριο περιέγραψε τον τουρισμό ως ισχυρό χαρτί της ελληνικής οικονομίας, πηγή ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Κάνοντας αναφορά στις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2024, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το 2024 γνωρίζουμε πλέον, ότι αναφορικά με αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο ορόσημο για την πορείας μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παράσχης εστίασε στους πέντε βασικούς άξονες-προτεραιότητες που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, ενίσχυση υποδομών, καθιέρωση των DMO’s για διαχείριση και προβολή προορισμών, βελτίωση της απασχόλησης και τα θέματα της αγοράς εργασίας καθώς και η βιωσιμότητα.

Ειδικότερα για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και του θετικού επενδυτικού κλίματος, ο κ. Παράσχης αναφέρθηκε σε τέσσερα κρίσιμα επιμέρους ζητήματα, του φορολογικού, της βραχυχρόνιας μίσθωσης, του χωροταξικού και της πρόσβασης των τουριστικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τα αναπτυξιακά προγράμματα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν το κρίσιμο κεφάλαιο του τουριστικού κλάδου.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού πρέπει να βασίζεται σε ένα όραμα που συνδυάζει την Ανταγωνιστικότητα με την Υπευθυνότητα. Ο ΣΕΤΕ, ως η φωνή της μεγάλης τουριστικής οικογένειας στην Ελλάδα, δεσμεύεται να ενώνει δυνάμεις, να συνθέτει απόψεις, να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας με σύνεση και υπευθυνότητα, χωρίς εσωστρέφεια και παρωχημένες συνδικαλιστικές λογικές του παρελθόντος. Να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να συνεχίσει να στηρίζει με συνέπεια τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου» υπογράμμισε ο κ. Παράσχης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο του ΣΕΤΕ απηύθυνε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας σημειώνοντας: «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστέθηκε ο τουρισμός στο χαρτοφυλάκιο ενός Επιτρόπου, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Ευρώπη στον κλάδο». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του τουριστικού τομέα για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέσα στους 10 κορυφαίους προορισμούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και στους πέντε κορυφαίους προορισμούς για τους ευρωπαίους τουρίστες, αποτελώντας ίσως το πιο πετυχημένο και ανθεκτικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης -μαζί με τη ναυτιλία- για τη χώρα, δίνοντας υπεραξία σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, το εμπόριο, η ενέργεια αλλά και οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, συνεισφέροντας έτσι, άμεσα και έμμεσα σχεδόν το 30% του εγχώριου ΑΕΠ».

Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Βασικός μου στόχος είναι η οικονομική επιτυχία του τουρισμού να μεταφράζεται σε πραγματικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή σήμερα χάνουμε έσοδα από διεθνείς πλατφόρμες, οι κάτοικοι των πιο δημοφιλών προορισμών αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη στέγασης και υπηρεσιών και επειδή καταγράφονται ελλείψεις ακόμα και στην τροφοδοσία. Για αυτό η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη:

– Στήριξη της νομοθεσίας που διασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό και τη διαφάνεια για τους φορείς του τουρισμού.

– Ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων για να επενδύσουν σε βιώσιμα έργα.

– Προώθηση των περιφερειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

– Ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού, μαζί με τις τοπικές κοινωνίας, για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, για να μένουν τα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες, να διατηρούνται οι παραδόσεις, να βελτιώνεται διαρκώς η ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης