Σε καθεστώς ύφεσης εισήλθε στα τέλη του 2018 η τουρκική οικονομία, όπως καταδεικνύουν νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, τα οποία δίνουν έμφαση στη ραγδαία πτώση της λίρας το περασμένο έτος σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας.
Τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 δείχνουν ότι η Τουρκία πλέον βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσηςΗ οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Το εποχικό, ημερολογιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,4% σε τριμηνιαία βάση.
Τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας καταδεικνύουν πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε όλο το έτος ήταν 2,6% το 2018 – μία κάθετη πτώση συγκριτικά με την αύξηση κατά 7,4% τον προηγούμενο χρόνο.
Ως εκ τούτου, τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 δείχνουν ότι η Τουρκία πλέον βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης, το οποίο καθορίζεται έπειτα από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας.
Οι οικονομικοί δείκτες φανερώνουν ότι επί μήνες η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε έπειτα από τη νομισματική κρίση του περασμένου καλοκαιριού, η οποία προκλήθηκε εν μέρει λόγω της διένεξης της Τουρκίας με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που οδήγησε σε ένα «οικονομικό σοκ» τη χώρα.
Η βιομηχανική παραγωγή, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι πωλήσεις κατοικιών γνώρισαν μια πρωτόγνωρη πτώση την περίοδο αυτή, κατά την οποία οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον βρέθηκαν στο ναδίρ, και η λίρα έχασε την αξία της κατά 30% περίπου έναντι του δολαρίου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε επίσης σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, μια πολιτική που απέφερε εν μέρει καρπούς, άσκησε ωστόσο μεγάλη πίεση στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Τα στατιστικά αποτελέσματα δημοσιεύονται σε μία περίοδο κρίσιμη για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πασχίζει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, εν όψει των προσεχών τοπικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου.
Ο υψηλός πληθωρισμός της χώρας, ειδικά στις τιμές των τροφίμων, έχει γίνει βασικό θέμα εκστρατείας της αντιπολίτευσης, όπως και η ολοένα αυξανόμενη ανεργία.