Οι επίσημοι πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού και μια μεγάλη ομάδα πιστωτών του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν, σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, να συνεργαστούν σε μια πρωτοβουλία ελάφρυνσης χρέους για τις φτωχότερες χώρες που τίθεται σε εφαρμογή αύριο, Παρασκευή.

Η Λέσχη του Παρισιού και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που περιλαμβάνει πάνω από 450 τράπεζες, ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανακοίνωσαν ότι η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε μια ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση για τις φτωχότερες χώρες, πολλές εκ των οποίων έχουν υψηλό εξωτερικό χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Λέσχη του Παρισιού και το IIF συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη στήριξη (της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους) που συμφωνήθηκε από την G20 και τη Λέσχη του Παρισιού» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) ανακοίνωσαν στις 15 Απριλίου ότι συμφώνησαν με τη Λέσχη του Παρισιού να «παγώσουν» τις πληρωμές χρέους των 77 φτωχότερων χωρών από την 1η Μαΐου έως τα τέλη του έτους, όπως ζητήθηκε, για να αποδεσμεύσουν ρευστότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά της πανδημίας.

Το IIF ανακοίνωσε τότε ότι θα συνιστούσε στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία σε εθελοντική βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι πιθανόν να χρειαστούν πιο σημαντικά μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση και η διαγραφή χρέους, δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστεί να αποπληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν 2,7 τρισ. δολάρια χρέους έως τα τέλη του 2021, χωρίς να υπολογίζονται τα δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων δανείων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων.

Μεγάλο μέρος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών το διακρατά η Κίνα, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες αύξησε με επιθετικό τρόπο το δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό προς την Αφρική και άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα υπογράμμισαν πόσο περίπλοκο είναι να επιτευχθεί αναστολή της εξυπηρέτησης χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά εξέφρασαν την ισχυρή τους στήριξη στην πρωτοβουλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν είναι άμεσα σαφές πόσες από τις 77 φτωχότερες χώρες έχουν ζητήσει ή θα ζητήσουν αναστολή των πληρωμών τους.

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση, που έγινε την Τρίτη, συμμετείχαν και οι 22 επίσημοι πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού και πάνω από 70 εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.

Με τις παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων να κινούνται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 50 ετών και την αγορά πετρελαίου να βρίσκεται σε αναταραχή, πολλές από τις φτωχότερες χώρες που δανείζονται συνταράσσονται από την απότομη πτώση στα έσοδα από τις εξαγωγές και το ισχυρό αμερικανικό δολάριο, το οποίο δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση.

Οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην εύρεση τρόπων για να εφαρμοστεί η ελάφρυνση χρέους, αλλά αναφέρθηκαν επίσης και στους περιορισμούς στη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αυτή.

Συμφώνησαν να εργαστούν τις επόμενες εβδομάδες επί των όρων για μια αποτελεσματική, εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λέσχης του Παρισιού και του IIF υπήρξε ευρεία συμφωνία για τη σημασία μιας ενεργής συνεργασίας των επίσημων και των ιδιωτών πιστωτών σε αυτή την κρίσιμη πρωτοβουλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης