Υπουργοί Ενέργειας ένδεκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής την Αυστρία σχημάτισαν σήμερα μια συμμαχία για να αποκρούσουν προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων οι οποίες έχουν στόχο να περιληφθεί η πυρηνική ενέργεια στους στόχους του ευρωπαϊκού συνασπισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις των ένδεκα χωρών, που αυτοαποκαλούνται «Φίλοι της Ανανεώσιμης Ενέργειας», έχουν στόχο να αποκρούσουν τις απόπειρες μιας αντίπαλης συμμαχίας -με επικεφαλής τη Γαλλία και συμμετοχή επίσης της Τσεχίας, της Πολωνίας και άλλων- η οποία θέλει να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια σε πολυάριθμες πολιτικές της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία συμμετείχαν στη συνάντηση για να συντονισθούν πριν από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Μια αντίπαλη συνεδρίαση των υπουργών χωρών που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, η οποία συγκλήθηκε από τη γαλλίδα υπουργό Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα το πρωί.

Αύριο, Τετάρτη, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν σε αυστηρότερους ευρωπαϊκούς στόχους για την επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030 – ένα σημαντικό τμήμα των σχεδίων της ΕΕ που έχουν στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία ηγείται μιας εκστρατείας για να αναγνωρισθεί η συμβολή του «υδρογόνου χαμηλού άνθρακα» -το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια- στην επίτευξη των στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας έχουν διατυπώσει παρόμοιο αίτημα αναφορικά με ένα νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς αερίου, τον οποίο οι υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα.

Η αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ δήλωσε πως οι 11 χώρες απορρίπτουν την προσπάθεια να συνδεθούν αυτοί οι δύο φάκελοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ομάδα ζητάει φιλόδοξους στόχους στο νόμο για την ανενεώσιμη ενέργεια ώστε να υπάρξει σαφής εντολή προς τους επενδυτές και καταναλωτές», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Θα πρέπει να επιτευχθεί ο στρατηγικός ευρωπαϊκός στόχος να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από τις εισαγωγές ενέργειας και να επεκτείνουμε μαζικά την τοπική και την ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε η Γκεβέσλερ.

Η Γαλλία, όπως και η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, υποστηρίζουν πως οι πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αναγνωρισθεί η συμβολή της απαλλαγμένης από διοξείδιο του άνθρακα πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης