Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου 15 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση της COVID-19.

Η πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις και τους βουλευτές της ΕΕ, έρχεται αφού εταιρείες σε όλο τον κόσμο έγιναν περισσότερο τρωτές σε επιθετικές εξαγορές, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των μετοχών τους και υπήρξαν λιγότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο αυτό ταμείο θα μπορούσε να αγοράζει ποσοστά ή να προσφέρει δάνεια σε στρατηγικές επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το διάστημα, η άμυνα, οι ψηφιακές και οι «πράσινες» τεχνολογίες, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία Τιερί Μπρετόν.

Οι ανησυχίες για το πόσο ευπαθείς είναι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες αυξήθηκαν τον Μάρτιο ύστερα από αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε να εξασφαλίσει πρόσβαση στη γερμανική εταιρεία CureVac, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται πάνω σε μια νέα τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος για εμβόλια. Η Κομισιόν έχει ήδη αντιδράσει, υποσχόμενη 80 εκατ. ευρώ στην CureVac.

Η οικονομική στήριξη της ΕΕ θα διατεθεί σε εταιρείες «που χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να συνεχίζουν την επέκτασή τους» δήλωσε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει επίσης σε εταιρείες να αρνηθούν τη βοήθεια από ανεπιθύμητους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο ταμείο είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία, που έχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσουν σε στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις. Ωστόσο η οικονομική δύναμη πυρός του αναμένεται να ενισχυθεί με την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών με εγγυήσεις.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από δανεισμό στις αγορές, «μπορούν να παραγάγουν επενδύσεις έως 150 δισ. ευρώ», την περίοδο 2021-27, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

Το ταμείο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΕΕ για στήριξη των επιχειρήσεων. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν ένα «εργαλείο φερεγγυότητας» ύψους 26 δισ. ευρώ που θα προσφέρει προσωρινή στήριξη σε εταιρείες που επλήγησαν από την κρίση της COVID-19 και ένα ταμείο 15,3 δισ. ευρώ που θα επενδύει σε μικρότερες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υποδομές, την έρευνα και σε κλάδους που σχετίζονται με κοινωνικά ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης