Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν πτωτικά, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών – που είναι ευαίσθητες στον πολιτικό κίνδυνο λόγω των μεγάλων χαρτοφυλακίων τους κρατικών ομολόγων – να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την πίεση για πωλήσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,3% πριν από λίγο. Ο ιταλικός δείκτης μετοχών FTSE MIB σημείωνε πτώση 2,6%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρούσε 0,7%.
Τα διετή ιταλικά ομόλογα – που ήταν τα πιο ευαίσθητα σε πολιτική αναστάτωση τους τελευταίους μήνες – σημείωναν άνοδο 31 μονάδων βάσης στο 1,09% στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Άνοδο σημείωναν και οι αποδόσεις ιταλικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με αυτή των πενταετών τίτλων να αυξάνεται 26 μονάδες βάσης στο 2,16% και των 10ετών ομολόγων αναφοράς να αυξάνεται 17 μονάδες βάσης στο 3,08%.
Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 11 ημερών, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1,1615 δολάρια. «Ο στόχος για έλλειμμα 2,4% δεν είναι συνεπής με μία βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ισοζυγίου και επομένως (οι Ιταλοί) φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες», δήλωσε αναλυτής της ING.
«Για μένα, το βασικό θέμα είναι ποια είναι η παραδοχή τους για τους προϋπολογισμούς μετά το 2019. Φαίνεται ότι εγκαταλείπουν την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό μπορεί να μην αρέσει στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης», πρόσθεσε.
Η υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών οδήγησε στην πτώση του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI κατά 0,1%, ο οποίος αναμένεται να καταγράψει την πρώτη εβδομάδα με απώλειες από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα, στην Ασία ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkei σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο 27 ετών, εν μέσω υποχώρησης της ισοτιμίας του γεν και των βελτιωμένων προοπτικών εταιρικών κερδών.
Ο Nikkei αυξήθηκε έως τις 24.286,10 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1991, εν μέσω νέας αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία και των ελπίδων ενίσχυσης των εταιρικών κερδών από την εξασθένηση του γεν.
Οι μετοχές στην Κίνα κινήθηκαν υψηλότερα, εν όψει μιας εβδομαδιαίας εθνικής αργίας. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν κέρδη 0,8% και ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σημείωσε άνοδο 0,7%.