Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην γειτονική Ιταλία το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε ότι από αύριο, 1η Αυγούστου, το ιταλικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων πρέπει να σταματήσει να χορηγεί το «κοινωνικό εισόδημα» σε άνεργους και πολίτες με χαμηλό εισόδημα.

Πρόκειται για μέτρο που είχε υιοθετήσει η πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τον Μάρτιο του 2019, με στόχο την στήριξη των φτωχότερων πολιτών της χώρας και, κατά μέσο όρο, αντιστοιχούσε σε 550 ευρώ τον μήνα.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε το σαββατοκύριακο μέσω μηνύματος sms, που εστάλη σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα.

Το μέτρο αυτό αφορά οικογένειες στις οποίες υπάρχουν πολίτες που θεωρούνται σε θέση να αναζητήσουν μια νέα απασχόληση. Η απόφαση προκάλεσε όμως δυσαρέσκεια, κυρίως σε πολλές περιοχές του ιταλικού νότου με υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει εγκρίνει ένα νέο μέτρο, το οποίο ονόμασε «εισόδημα κοινωνικής ένταξης» και, σύμφωνα με ό,τι αποφασίσθηκε, δεν ξεπερνά ετησίως τα 6.000 ευρώ.

Παράλληλα, όποιος δεν δικαιούται να λάβει το συγκεκριμένο βοήθημα θα μπορεί να κάνει αίτηση για χορήγηση 350 ευρώ τον μήνα για διάστημα ενός έτους, υπό τον όρο ότι θα παρακολουθεί παράλληλα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση και τα Πέντε Αστέρια κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι, με την κατάργηση του «κοινωνικού εισοδήματος», ουσιαστικά ξεκίνησε «πόλεμο κατά των φτωχότερων πολιτών».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή της απαντούν όμως ότι πρόκειται για μέτρα που δεν μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμα βοηθήματα, ιδίως για όποιον μπορεί να προσπαθήσει να επανενταχθεί στην αγορά της εργασίας.