Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη το πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για το 2024 και τα δημοσιονομικά της σχέδια έως το 2027, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Σήμερα εγκρίναμε μια πρόταση προϋπολογισμού ευθυγραμμισμένη με τη δημοσιονομική πραγματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατά την παρουσίαση του σχεδίου στα μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία θα μειώσει τον νέο δημόσιο δανεισμό εντός των συνταγματικά επιβαλλόμενων ορίων το επόμενο έτος, καθώς το κράτος περιορίζει σταδιακά τις δαπάνες που αυξήθηκαν στα ύψη ως αντίδραση στις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Τελειώνουμε τώρα την εποχή της κρίσης με τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές», δήλωσε ο Λίντνερ.

Τα σχέδια για το χρέος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός του Λίντνερ προβλέπει καθαρό νέο χρέος ύψους 16,6 δισ. ευρώ (18,1 δισ. δολάρια) για το 2024, τηρώντας το φρένο χρέους της χώρας, το οποίο συνταγματικά περιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,35% της οικονομικής παραγωγής.

Το φρένο ανεστάλη μεταξύ 2020 και 2022 για να βοηθήσει στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και του άλματος στις τιμές της ενέργειας που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα έχουμε ρεκόρ επενδύσεων και θα θέσουμε σαφείς προτεραιότητες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Τα δημοσιονομικά σχέδια περιλαμβάνουν επενδύσεις ύψους 54,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024.
Οι στρατιωτικές δαπάνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία σχεδιάζει να συμμορφωθεί με τον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες ύψους 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2024, με 51,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την άμυνα και 19,2 δισ. ευρώ σε εξωλογιστικά κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ. Λίντνερ δήλωσε ότι τυχόν πρόσθετες δαπάνες για την άμυνα στο δημοσιονομικό σχέδιο έως το 2027 θα πρέπει να προέλθουν από διαρθρωτικά μέτρα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Πρόσθετες διαρθρωτικές δαπάνες είναι δυνατές μόνο με διαρθρωτικά μέτρα για τη χρηματοδότησή τους», δήλωσε ο Λίντνερ, προβλέποντας περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει κενό 14,4 δισ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο.

«Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 δεν αποτελεί επίλογο, αλλά προοίμιο για περαιτέρω προσπάθειες εξυγίανσης», δήλωσε ο Λίντνερ.

Πηγή: ΟΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης