Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom δεν θεωρεί «λογική» τη μεταπώληση φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία, εν μέσω εκτόξευσης των τιμών, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σκοπίμως τις αποστολές προς την Ευρώπη.
«Παρατηρούμε την αντιστροφή των ροών του φυσικού αερίου από τη Γερμανία προς την Πολωνία, όπως φαίνεται επίσης προς την Ουκρανία, της τάξεως των 3-5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, σε βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα, Κυριακή.
«Αυτό το φυσικό αέριο προέρχεται από τις υπόγειες δεξαμενές της Γερμανίας, δεξαμενές του φυσικού αερίου των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί ποσοστό 47%. Και ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε…δεν είναι και η πλέον λογική απόφαση».
Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι οι αποστολές αυτές είναι «σαφώς υψηλότερες από τον όγκο που παραδίδει η Gazprom».
Την Τετάρτη, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη, ανάμεσα στη Ρωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε την Πέμπτη ότι η Gazprom δεν εκτελεί νέες εξαγωγές μέσω του αγωγού αυτού, ελλείψει ευρωπαϊκών παραγγελιών.
Η δυτική Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: πολύ ψυχρός χειμώνας 2020-2021, οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι τιμές έφτασαν σε ύψος ρεκόρ την Τρίτη, με την πτώση των θερμοκρασιών. Σε αυτό προστίθενται οι γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μόσχα, η οποία διασφαλίζει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου.
Οι Δυτικοί υποψιάζονται ότι η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές για να ασκήσει πίεση επί των Ευρωπαίων σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.
«Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom σύμφωνα με τις οποίες στέλνουμε μικρή ποσότητα αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά στερείται απολύτως βάσης», δήλωσε ο Σεργκέι Κουπριάνοφ.
«Αυτήν τη χρονιά, η Gazprom έστειλε στη Γερμανία 50,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Είναι 5,3 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Η Gazprom έχει ήδη στείλει περισσότερο αέριο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στις εξής χώρες: Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία και Πολωνία», είπε.
Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι δεν στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εξαιτίας της ισχυρής έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο. Η Μόσχα απορρίπτει και αυτές τις κατηγορίες.